Interijer mjeseca: Osječki stan uređen u japanskom stilu stvoren za opuštanje

Wizia studio

Riječ je o kreativnom, mladom studiju za dizajn interijera iz Osijeka čiji je glavni kreativac, ujedno i vlasnica, Vana Rakić. Za Vanu jednostavno nije bilo izbora, obiteljsko njegovanje umjetnosti i stvaralaštva ostavili su genetski utjecaj i želju za kreacijom.

Uz oca i djeda, koji su bili vrhunski stolari te strica koji je bio slikar, rodila se ljubav prema umjetnosti te je upisala školu primijenjene umjetnosti i dizajna, Tekstilno-tehnološki fakultet, a zatim je stekla diplomu za dizajn interijera na Profokusu. Boraveći u raznim prostorima uvijek je imala svoju viziju kako bi taj prostor mogao izgledati, inspirirati i ostvariti određeni utisak. Iz toga su proizašle dvije stvari, ljubav prema dizajnu interijera te samo ime studija, Wizia.

Uz Vanu u studiju je i kreativan tim koji se, tijekom dugogodišnjeg učenja i rada, specijalizirao za profesionalnu izradu 3D vizualizacije, dizajna interijera i namještaja. Njihov rad odiše jedinstvenošću koju realiziraju kroz spoj klijentovih želja i Vanine osobnosti. Ne boje se rizika, testiranja i pronalaska novih vizija i smjerova te uvijek idu korak dalje, a to je i vidljivo u njihovim projektima gdje spajaju estetiku i funkcionalnost. Fokusiraju se na boje, kontrast, razigranost neutralnih tonova, te prirodne materijale kao što su kamen, drvo, beton i staklo.

Stan u japanskom stilu

Stan koji nam je privukao pažnju nalazi se u Osijeku, u novoizgrađenom naselju, a ima 65 m2. Sastoji se od kuhinje i dnevnog boravka otvoreni prostor, hodnika, radne sobe, spavaće sobe, kupaonice i terase. Za uređenje samog prostora, od idejnog rješenja do izvedbenog, potrebno je dva mjeseca.

Osim vlastite vizije, inspiracija za uređenje prostora nastala je kroz razgovor s klijentom, ističe Vana. Ključne informacije koje su se vodile su česta putovanja klijenta, posebice u Ameriku, želje i životni stil. Tako je nastao projekt inspiriran japanskim stilom i vintage elementima.

Ono što karakterizira takav stil jest minimalističko načelo dizajna, fokus na toplinu, prirodni elementi i prigušena paleta boja. Kod koncepta dizajna fokus je postavljen na čiste linije, jednostavan stil te mješavinu materijala koji stvaraju miran životni prostor. Svaka estetika fokusirana je na jednostavnost, meke nijanse, prirodne materijale i udobnost. Korišteni su različiti materijali – tamni orah u sinergiji s crnim detaljima, pletivom i španjolskom trskom koja je u zadnje vrijeme vrlo popularna u interijerima.

Više o temiIzvor: Journal.hr