Drama zbog tetovaža: Umjetnost na koži sve je više crno-bijela

Čak 60 posto boja od ove bi godine moralo nestati s novim tetovažama jer je početkom godine na snagu stupila europska zabrana pigmenata plave (15:3) i zelene (7) boje. U brizi za zdravlje svojih građana Europska unija još je lani iz salona za tetoviranje, ai kozmetičkih proizvoda, prognala sumnjive žute, crvene i narančaste pigmente

Vjerojatno mnogi nikad nisu čuli za čovjeka koji se odaziva na ime Sretan. Međutim, Lucky, punim imenom Lucky Diamond Rich osoba je koja se može pohvaliti s najviše tetovaža na svom tijelu, iako on tvrdi da je to sada, nakon godina crtanja, postala tek jedna tetovaža koja prekriva cijelo njegovo tijelo. Zbog svoje ljubavi prema tinti Lucky je i vlasnik Guinnessova rekorda, a tinta na njegovom tijelu može se pronaći i na kapcima, koži između nožnih prstiju, pa čak i na desnima.

Nekada su se tetovaže povezivale s mornarima, buntovnim bajkerima, a nama koji smo rasli 90-ih i prije u glavi su ostale i mnoge tetovaže iz JNA koje su se često znale viđati po rukama starijih ljudi. Međutim, odavno su izgubile tragove marginalne umjetnosti jer istraživanja pokazuju da je četvrtina Europljana u dobi između 18 i 35 godina i gotovo trećina odraslih Amerikanaca tetovira.

S obzirom na veliku količinu ljudi koji slikaju svoja tijela, dokumentirane komplikacije relativno su neuobičajene i obično uključuju bakterijske infekcije ili alergijske reakcije. Međutim, to je bilo dovoljno da europski regulatori početkom 2022. uvedu nove propise o bojama za tetoviranje i trajno šminkanje kako bi se smanjio rizik od uključivanja sastojaka koji bi mogli biti opasni za zdravlje. Ti su novi propisi izazvali buru među tetovaža-artistima, ali i među proizvođačima boja za tetoviranje.

Nova regulativa

Marin Urbanc, tetovažaumjetnik i vlasnik studije Gandalf Tattoo, kaže da je početkom 2022. zabranjen rad s bojama za tetoviranje koje ne zadovoljava regulativu REACH.

– Znači na području Europske unije zabranjene su sve boje za tetoviranje, a ne samo neke. Službeni razlozi su da su boje s kojima smo prije radili potencijalno kancerogene i sadrže alergene iznad razine dopuštenog – objašnjava Urbanc.

Priča o zabranama počela je 2016. godine na inicijativu tadašnjeg njemačkog ministra za zaštitu potrošača, a sadašnjeg visokog predstavnika za BiH Christian Schmidt. Zbog te inicijative EU je početkom prošle godine zabranio 4000 kemikalija kao što su neke azo boje i izopropanol alkohol, koji je čest sastojak boje za tetoviranje. To novo zakonodavstvo o kemikalijama je poznato, kako je spomenuo Urbanc, kao REACH regulativa (registracija, evaluacija, autorizacija i ograničenje kemikalija), koja sugerira kako su sigurno zamjene tim štetnim kemikalijama lako dostupne na tržištu te da se zaokret prema njima mora napraviti.

Zabrana 25 pigmenata u proizvodima za bojenje ne znači nužno sivo tržište za tetoviranje i trajnu šminku. Polako se, navodno, razvijaju manje rizične nijanse

Osim boja proizvedenih u EU, nova pravila odnose se i na sve nijanse koje se uvoze u Uniju, a regulatori su na početku zabrane rekli da će nova ograničenja smanjiti ozbiljne zdravstvene učinke poput raka, kroničnih alergijskih reakcija i drugih upalnih kožnih reakcija povezanih s tintama koje se koriste za tetovaže i trajnu šminku.

Sastojci u tijelu

Moderne tinte za tetovaže složene su ‘izmišljotine’. Uključuju netopljive pigmente koji daju nijansu ili boju, sredstva za vezivanje koja drže pigmente suspendirane u tekućini dok se prenose na kožu i vodu te druga otapala kao što su glicerin i alkohol, koji utječu na kvalitetu boje, zajedno s konzervansima i drugim dodacima.

Nakon ubrizgavanja dio pigmenta trajno ostaje u koži, ali može migrirati i u limfne čvorove. Kada su izloženi sunčevoj svjetlosti ili tijekom laserskog uklanjanja, pigmenti se također mogu cijepati u nove, potencijalno toksične spojeve i cirkulirati cijelim tijelom, kažu istraživanja koja su potaknula donošenje nove regulative.

Također, tijekom godina proizvođači tradicionalnih tinti ugrađivali su teške metale poput barija i bakra u svoje pigmente kako bi stvorili sve veću paletu boja, a neurotoksični agensi poput kadmije, olova i arsena dokumentirani su u nekim tintama u visokim koncentracijama. Ti se elementi također mogu naći u takozvanim veganskim tintama, koje samo isključuju glicerin životinjskog podrijetla i druge životinjske sastojke.

Od 2015. EU zahtijeva od proizvođača da označavaju nijanse koje sadrže opasne sastojke, ali budući da se sirovi pigmenti proizvode u industrijskim razmjerima za upotrebu u svim vrstama proizvoda, uključujući odjeću i automobile, nisu uvijek one čistoće kakvog bi se moglo nadati. za tvari koje se ubrizgavaju u kožu.

Mnogo nepoznatica

Suvoditelj Centra za dermatotoksikologiju pri Saveznom institutu za procjenu rizika u Njemačkoj Ines Schreiver rekla je da osnovna pitanja o izloženosti tijela tintama ostaju bez odgovora. Među nepoznanicama je koliko tinte uđe u tijelo, odnos između te izloženosti i nuspojava koje povremeno slijede i bilo koje bolesti koja se može pojaviti godinama kasnije.

– Ne bih upotrijebila riječ ‘sigurno’ ili ‘nesigurno’ da bih opisala tetoviranje. Uvijek kažem da se treba informirati o mogućim nuspojavama i nesigurnostima – kaže ona.

Tetoviran je četvrtina Europljana u dobi između 18 i 35 godina i gotovo trećina odraslih Amerikanaca. Malo je koji prijavio komplikacije povezane s tetovažama

Nakon dugotrajnih razmatranja Europske agencije za kemikalije, Europska komisija odlučila se fokusirati na tvari za koje se zna da su opasne, zabranjujući dugačak popis kemikalija koje su već zabranjene za upotrebu u kozmetici i oštro ograničavajući koncentraciju određenih korozivnih ili iritirajućih spojeva.

Brže-bolje prilagođeni

Božidar Tunjićvlasnik tetovaža-studija Stinger, kaže da su se svi proizvođači požurili prilagoditi novim uvjetima te da su nedugo nakon objave novog zakona neki od njih brzo uklonili zabranjene sastojke u bojama kako bi što prije nastavili neometano poslovati.

– Na tržištu danas ima jako puno dobavljača, ali svaki odgovorni tetovaža-studio će svoje boje naručivati ​​od ovlaštenih dobavljača. Na tržištu je uvijek bilo svega, i zato uvijek klijentima preporučujem da slobodno svoje majstore za tetoviranje pitaju koje boje upotrebljavaju – ističe Tunjić.

dr. Jørgen Serup, danski dermatolog koji od 2008. vodi ‘kliniku za tetoviranje’ u bolnici Bispebjerg u Kopenhagenu, rekao je da su propisi zakazani. Ne, prema njegovom mišljenju, oni su bili loše ciljani, propisujući mnoge tvari koje se nikada ne bi upotrebljavale u bojama za tetovaže, a nisu rješavali poznate probleme poput bakterijske kontaminacije tijekom proizvodnje. Među tisućama pacijenata koje je liječio zbog komplikacija, otkrio je da se crvena boja češće povezuje s alergijskim reakcijama plave i zelene, koje su bile prve na meti zabrane. Međutim, bez obzira na to što kažu neki doktori, zabrana je već godinu dana tu i na svima je da se prilagode, ako već nisu.

– Sada radimo s bojama koje zadovoljavaju regulativu REACH. Od 2022. tinte za tetoviranje koje je odobrio REACH možete kupiti samo od legalnih distributera u EU, a ja i dalje kupujem tinte za tetoviranje od distributera u Finskoj. Legalni saloni za tetoviranje nemaju problema s nabavkom opreme za tetoviranje, ne znam za one koji rade na crno – objašnjava Urbanc.

Dodaje kako je u međuvremenu većina proizvođača prilagodila uredbi REACH.

– Početkom 2022. godine bilo je teškoća jer je paleta boja bila znatno siromašnija, ali danas gotovo nema nikakvih razlika osim što su REACH odobrene boje nešto skuplje od boja za ostatak svijeta. Godine 2022. značajan broj klijenata se zbog novonastalih okolnosti otišao tetovirati u Bosnu ili Srbiju jer REACH regulativa njih ne obuhvaća – objašnjava.

Tanke linije i punokrvna djela

Usprkos novim regulativama, tetoviranje i dalje ostaje u mainstream pa nema straha za industriju, kaže Tunjić. Materijali i alati strašno su napredovali, a tetovaže su postale prava mala umjetnička djela.

– U zadnje vrijeme svjedočimo trendu tanka linija. To su jako tanke tetovaže, gotovo nalik na tehničko crtanje. tetovaža-majstori su još podijeljeni u vezi s njim jer se za takvu tetovažu upotrebljavaju najtanje igle, slične onima za trajnu šminku. Takvi radovi imaju tendenciju jako izblijediti. Ja ipak više volim pravu punokrvnu tetovažu, ali kako je sve to dio umjetnosti i ukusa, prepuštam svakome da odabere što mu je najljepše – zaključuje Tunjić.

Vlasnik Gandalfa ima ipak malo drukčije mišljenje. Smatra se da se tetovira

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr