Kenijski grad Kilifi dobiva prvi stambeni kompleks s 3D kućama

Prednost 3D gradnje je u niskoj cijeni i brzini gradnje, a mnogi vjeruju da bi se upravo takvim kućama moglo doskočiti globalnoj stambenoj krizi

Kenijski grad Kilifi uskoro će se moći pohvaliti najvećim stambenim kompleksom s 3D kućama. Točnije, u tijeku je finalizacija radova ili, bolje reći, ispis kuće u realizaciji tvrtke 14Trees, a kako stoji u njihovom priopćenju, kompleks će sadržavati ukupno 52 kuće s dvije ili tri spavaće sobe, trijem i privatnim dvorištem.

Koristeći samo jedan 3D printer, 14Trees može isprintati zidove za dvosobnu kuću u samo 18 sati, a jednu tri spavaće sobe za dodatnih deset. Cijene 3D kuće počinju od 28 tisuća dolara, a, usporedbe radi, prosječna cijena kuće s dvije spavaće sobe u Kilifiju je 38 tisuća dolara.

Budućnost gradnje

14Trees je zajednički pothvat Holcima, švicarskog proizvođača građevinskog materijala, i British International Investmenta. Partnerstvo je osnovano radi komercijalizacije zelene gradnje u afričkim zemljama gdje graditelji krče šume u potrazi za drvetom koje se koristi za proizvodnju tradicionalnih opeka. Kućice su namijenjene korisnicima slabijeg imovinskog statusa pa se u 14Treesu nadaju da će, osim ekoloških problema, pomoći u rješavanju i socijalnih problema.

Također, u poslovnoj proizvodnji 3D kuća neke su organizacije i tvrtke poput neprofitnih udruga, New Story i IT tvrtke Icon, uključujući i kako bi pomogli ljudima čije su domove stradale u poplavama, tornadima ili potresima.

Inače, potražnja za stambenim prostorom nadmašuje ponudu, a globalna bi stambena kriza do 2025. mogla utjecati na 1,6 milijardi ljudi,

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr