Udruga Glas poduzetnika traži ukidanje posebnog poreza na kavu

Udruga Glas poduzetnika (UGP) upozorila je u subotu da previsoka stopa poreza na kavu potiče prekograničnu kupnju, destimulira osobnu potrošnju i negativno utječe na BDP te pozvala Vladu RH da taj porez smanji.

U priopćenju UGP-a ističe se kako u Hrvatskoj poseban porez na kavu iznosi od 6 do 20 kuna po kilogramu, odnosno s PDV-om se kava oporezuje otprilike 35 posto po šalici.

– Zbog visokog poreznog opterećenja potrošači u Hrvatskoj ne mogu se priuštiti konzumaciji kave u onoj mjeri u kojoj imaju sklonost prema tom proizvodu, a ta uskraćenost nije nepovoljna samo za potrošače, već i za državni proračun – navodi predsjednica UGP Hrvoje u priopćenju Bujas.

Iz UGP-a mapominju kako prema istraživanju Ipsosa iz 2017. kavu pije više od 93 posto hrvatskih građana, te se ona tako ne može smatrati luksuznim dobrom. Dodajući kako kava, odnosno kofein, ima dokazano pozitivne utjecaje na ljudski organizam, postavljaju pitanje zašto postoji poseban porez na nju.

Ističu da se od posebnog poreza na kavu u Hrvatskoj u 2021. godini ‘ubralo’ oko 118 milijuna kuna, što čini 0,7 posto ukupnih prihoda od trošarina i posebnih poreza u RH.

– Takav nedovoljan porezni tretman dovodi do poticanja prekogranične kupnje, destimulira osobnu potrošnju i vremenski negativno utječe na BDP – upozoravaju iz UGP-a.

Stoga predlažu Vladi RH da ukine poseban porez na kavu kako bi se poduzele

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr