Šef ruskih plaćenika predstavio planove za ideološku vojsku: “Nakon zauzimanja Bakhmuta, krenut ćemo ispočetka”

Šef ruske plaćene vojske Wagner je tijekom vikenda objavio da ima ambicije pretvoriti svoju privatnu vojnu tvrtku u “ideološku vojsku” koja će se boriti za pravdu u Rusiji.


Borci Evgenija Prigožinšef Wagnera, od kojih su neki osuđenici, već mjesecima napadaju u istočnoj Ukrajini, prvenstveno gradić Bahmut koji Rusija naziva Artemovsk i vidi ga kao odskočnu dasku za zauzimanje većih gradova poput Kramatorske i Slovjanske.

“Nakon zauzimanja Artemovske, krenut ćemo ispočetka”, rekao je Prigožin u videu objavljenom u Telegramu. “Posebno, počet ćemo regrutirati nove ljude iz regije.”

“Wagner se mora pretvoriti iz privatne, najbolje vojske na svijetu koja je sposobna braniti državu, u vojsku s ideologijom. A ta ideologija je borba za pravdu“, dodao je.

Prigožin je u petak rekao da je Wagner u 42. gradu u Rusiji otvorio 58 regrutnih centara kako bi pokušao obnoviti svoju vojsku koja je na istoku Ukrajine pretrpjela teške gubitke.

Prigožin, bivši zatvorenik koji je odslužio devet godina zatvora za kraj i ulična razbojstva 1980-ih, pojavio se iz sjene i postao eksponiran otkako ga je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u veljači prošle godine.

No njegovi javni pristupi, politički utjecaj i sklonost vulgarnom kritiziranju vojnog vrha i bilo koga tko mu se nađe na putu, razljutila je neke u vladi koji ga žele obuzdati.

Ulazak u političku sferu bez jasnog odobrenja Kremlja smatra se izazovom sustava kojeg je predsjednik Vladimir Putin izgradio otkad ga je Boris Jeljcin izabrao kao svoga nasljednika 1999. Prigožin nije da ima kakve političke ambicije.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr