Indijski medicinski turizam: Pristupna zdravstvena skrb privlači milijune pacijenata diljem svijeta

Putovanje pacijenata u druge zemlje kako bi dobili medicinski tretman niže cijene, bolje kvalitete ili podvrgnuli se nekom postupku postao je brzorastući globalni fenomen. Među popularnim destinacijama posljednjih se godina ističe Indija, čiji je medicinski turizam sredinom 2020. vrijedio devet milijardi dolara te je na desetom mjestu prema Globalnom indeksu medicinskog turizma

Svake godine oko dva milijuna pacijenata posjeti Indiju zbog različitih medicinskih tretmana, a nedavnim pokretanjem vladine inicijative ‘Heal in India’ predviđa se da će vrijednost sektora narasti na 13 milijardi američkih dolara do 2026. godine. Ključna prednost Indije je cijena kojom se može pružiti svjetska kvaliteta zdravstvene skrbi. Primjerice, skupovi medicinskih postupaka u Indiji obavljaju se po znatno nižim cijenama.

Tako operacija zamjene kuka u SAD-u stoji i više od 40.000 dolara, au Indiji može stajati oko 10.000 dolara. Osim toga, Indija ima veliki broj visokokvalificiranih liječnika i medicinskog osoblja koji su dobili globalno priznanje za svoju stručnost. Istodobno, indijske bolnice opremljene su najmodernijim uređajima i tehnologijama koje mogu zadovoljiti sve zahtjeve složenih medicinskih postupaka, a dodatne su plus minimalne liste čekanja.

Inicijativa ‘Heal in India’

Inicijativa ‘Heal in India’, pokrenuta prošlog ljeta, ima za cilj Indiju učiniti globalnim središtem medicinskog i wellness– turizam. U sklopu inicijative, poseban mreža-stranica koja pomaže strancima u pronalaženju bolnica i medicinskih tretmana diljem Indije. Sadrži i baze podataka o zdravstvenim radnicima, uključujući liječnike, medicinske sestre i farmaceute, a uključuje i odjeljak u kojem oni sami mogu navesti zemlju u kojoj žele pružati svoje usluge. Upravo slanjem liječnika u inozemstvo Indija znatno je diverzificirala svoje medicinske usluge. AYUSH, što je pokrata za ajurvedu, jogu, naturopatiju, unani, siddhu i homeopatiju, tradicionalni je sustav medicine s dugom poviješću u Indiji.

Uspon tradicionalne medicine

Posljednjih godina AYUSH je stekao popularnost u Indiji i inozemstvu, a proizvodnja srodnih lijekova, dodataka prehrani i kozmetike zabilježila je veliki rast tijekom godine – manje od tri milijarde dolara prije 2014. na više od 18 milijardi dolara danas. Za podršku i promicanje AYUSH-a Indija ima čak i zasebno ministarstvo posvećeno tim alternativnim medicinskim sustavima. Također, vlada je uvela nekoliko inicijativa, uključujući oznaku AYUSH i vizu za AYUSH, s

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr