XDR: Novi standard sigurnosne analize

Digitalna transformacija drastično je promijenila način rada i “razmišljanja” organizacija. Od povećane konkurentnosti i produktivnosti do kvalitetnijih proizvoda i usluga, koristi se mogu vidjeti na gotovo svakom koraku. Međutim, digitalna transformacija također je dovela do većih potreba za sigurnošću. Organizacije se stoga suočavaju sa svim složenijim i sofisticiranijim prijetnjama sigurnosti. Neke od posljedica su gubitak podataka, veliki novčani gubici, usporavanje poslovanja, gubitak ugleda i gubitak povjerenja korisnika. XDR, tehnologija koja donosi automatizaciju i lakše otkrivanje cyber prijetnji, može pomoći u takvim izazovima.

Nedostatak vještina i znanja za borbu sa sofisticiranim prijetnjama, neadekvatno održavanje opreme i sustava zbog nedostatka vremena ili resursa, izolirani silosi informacija, širenje površine napada te prevelika količina alata o prijetnjama samo su neki od izazova za organizaciju i njihove sigurnosne timove.

— tekst se nastavlja nakon oglasa —

Današnji se napadači ne fokusiraju samo na velike organizacije. Razlog je u tome što manje organizacije (i pojedinci) često ne posjeduju dovoljno sredstava ili znanja za zaštitu svojih sustava, pa su stoga i lakši ciljevi za napadače. Napadi su posvuda, a teško je zaključiti koliko je postotak napada uopće zabilježen ili objavljen u javnosti.

Odgovornost za sigurnost podataka i sustava ne mogu nositi samo velike organizacije, već u sigurnost trebaju ulagati sve veličine tvrtke. Kao tehnologija koja je podjednako prikladna za velike organizacije i male tvrtke koje nemaju dovoljno vremena (ili resursa) za dugotrajnu analizu i detekciju prijetnji, XDR se prirodno nametnuo kao novi standard sigurnosne analize.

Što je XDR?

Sigurnosni timovi su preopterećeni, a količina podataka koju treba nadzirati svakodnevno raste. Posljedično, veliki broj prijetnji prolazi “ispod radara”. Ovakve izazove moguće je riješiti uz upotrebu sigurnosnih rješenja temeljenih na umjetnoj inteligenciji (AI) i strojnom učenju (ML), odnosno tehnologiju koja automatizira procese detekcije i olakšava odgovore na prijetnje.

XDR (Extended Detection and Response) nalazi tradicionalna sigurnosna rješenja kao što su SIEM (Security Information and Event Management) i EDR (Endpoint Detection and Response). Uz pomoć integracije podataka iz različitih izvora, pruža se širi pregled sigurnosnog stanja organizacije. S ciljem analize velike količine podataka u stvarnom vremenu, XDR se oslanja na napredne algoritme i modele strojnog učenja. Posljedično, ova tehnologija može otkriti čak i najsofisticiranije prijetnje. Osim toga, XDR se može integrirati s drugim sigurnosnim alatima i tako automatizirati procese otkrivanja i odgovora. U konačnici, IT timovi će trošiti manje vremena na otkrivanje i rješavanje problema.

XDR tehnologija pruža visok stupanj fleksibilnosti i prilagodljivosti u različitim scenarijima uporabe. Ona može biti prilagođena potrebama različitih organizacija i industrija, što je idealno za srednje i velike tvrtke koje žele unaprijediti svoju sigurnost.

Što uključuje Extended Detection and Response?

XDR pruža integrirani pristup prikupljanju, klasifikaciji i analizi sigurnosnih podataka na svim platformama i uređajima. Već smo spomenuli da su XDR rješenja sposobna integrirati podatke iz različitih izvora, uključujući mrežne uređaje, krajnje točke, okruženja u oblaku i e-poštu. Posljedično, omogućena je sveobuhvatna analiza prijetnji.

Zbog naprednih algoritama koji počivaju na strojnom učenju i umjetnoj inteligenciji, sigurnosne timove brzo ćete prepoznati i reagirati na prijetnje prije nego što se one pretvore u značajne probleme. Jedan od najvećih izazova tradicionalnih sigurnosnih rješenja velik je broj lažnih pozitiva koji se javljaju. XDR pomaže u eliminaciji lažnih obavijesti o prijetnjama i omogućuje timovima da se fokusiraju samo na one koji predstavljaju stvarnu prijetnju. Konačno, XDR tehnologija pruža visok stupanj fleksibilnosti i prilagodljivosti u različitim scenarijima uporabe. Ona može biti prilagođena potrebama različitih organizacija i industrija, što je idealno za srednje i velike tvrtke koje žele unaprijediti svoju sigurnost.

Vision One otkriva sve potencijalne prijetnje u okruženju. Nakon određivanja prioriteta, ranjivosti se kategoriziraju. Uz pomoć stručne sigurnosne analitike nadzire se jedno ili više područja.

Iznadprosječne sposobnosti analize, detekcije i odgovora s Vision One

Razvoj Vizija jedan platforme, Trend Micro je predstavio cross-layer rješenja koja donose iznadprosječne mogućnosti detekcije, analize i odgovora na prijetnje. Platforma Vision One posebno je pogodna za tvrtke koje nemaju dovoljno vremena – ni novca – za dugotrajnu analizu.

S jedinstvenim i jasnim sučeljem Vision One, korisnik će odahnuti i brže i lakše uočiti potencijalnu ranjivost. Time će brže pokrenuti prekid procesa ili izolirati određeni uređaj.Planiranje unaprijed postaje prošlost, a kompletna analiza može se izvršiti u samo jednom danu. Pritom ne smijemo zaboraviti spomenuti da Vision One eliminira izolirane informacijske silose. Uz Vision One organizacije će se lakše usmjeriti na postizanje svojih poslovnih ciljeva, bez gubitka previše vremena i novca na komplicirane sigurnosne izazove. Budući da SOC timovima omogućuje brže donošenje odluka i fokusira se na određeni broj prijetnji koji predstavljaju pravi izazov, možemo zaključiti da Vision One nije samo praktično, već i ekonomično rješenje. Kombinira nekoliko različitih alata, eliminira potrebu za dodatnim alatima i dodatnim ulaganjem u sigurnost.

Sponzorirani tekst

Više o temiIzvor:Bug.hr