Na Vladi paket mjera pomoći za građane i poduzetnike: Zamrzavanje cijena i vaučeri na snazi ​​od 1. travnja

Vlada na sjednici usvaja najnoviji Paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena vrijedan 1,7 milijardi eura. Mjere na snagu stupaju 1. travnja.


Premijer Andrej Plenković najavio je na samom početku sjednice Vlade da u petak u Sabor na glasovanje stiže pet zakonavezano između ostalog za reformu zdravstva, regulaciju rada nedjeljom, zatim izmjene zakona o porezu na dodanu vrijednost i zakona o doprinosima.

Predstavljajući novi paket pomoći mjera, premijer je istaknuo kako je paket “sveobuhvatan i snažan te je napravljen u suradnji sa svim socijalnim i gospodarskim partnerima, koji su svi redom podržali ovaj paket, jednako kao i parlamentarna većina”. Nabrojao je tri glavna cilja:

 • Ublažavanje rasta cijena energenata
 • Zaštita od inflacije
 • Posebne potpore i poticaji ciljnim skupinama

Najveći dio paket pomoći mjeraodnosi se na ublažavanje rasta cijena energije, za što je iz proračuna osigurano 1,181 milijarda eura. Za zaštitu od inflacije predviđeno je 169 milijuna eura, a za posebne potpore i poticaje 347 milijuna eura.

Ministar gospodarstva Davor Filipović istaknuo je kako će cijena električne energije ostati ista idućih šest mjeseci, a plina godinu dana. “Predlaže se napraviti jedan okvir za potporu gospodarstvu jer su u jednom dijelu poslovnih subjekata višestruko porasli troškovi toplinske energije”, najavio je Filipović.

Vlada ponovno zamrzava i cijene osnovnih namirnicau ovom ih je paketu osam, umjesto dosadašnjih devet.

S-popisodlaze svinjski vrat i lopatica, a stiže carsko meso za 3,79 eura. Miješano mljeveno sad je svinjsko mljeveno. Za jestivo suncokretovo ulje cijena bi bila niža – 1,72 eura za litru (dosad 1,86 eura), dok bi iste cijene ostale za mlijeko, brašno (glatko i oštro), šećer i cijelo pile.

Pomoć između ostalog stiže i za umirovljenike, korisnike dječjeg doplatka, nezaposlene, branitelje, pogođene potresom, ribare, prijevoznike, kao i niz drugih mjera pomoći u drugim djelatnostima, a predviđena su i sredstva za ulaganja u energetsku učinkovitost, najavio je premijer.

državni sekretar Željka Josić predstavila je mjere za korisnike dječjeg doplatka i iznose naknade po djetetu u obitelji:

 • za jedno dijete 45 eura
 • za dvoje djece 70 eura
 • za troje djece 100 eura
 • za četvero djece 130 eura
 • za petero i više djece 160 eura

Ministar Marin Piletić predstavio je iznose jednokratne pomoći umirovljenicimana kojem se može računati više od 660 tisuća korisnika.

 • za mirovine do 260 eura ide jednokratna pomoć od 160 eura
 • za mirovine od 261 do 330 eura ide jednokratna pomoć od 120 eura
 • za mirovine od 331 do 470 eura ide jednokratna pomoć od 80 eura
 • za mirovine od 471 do 610 eura ide jednokratna pomoć od 60 eura

Najavio je jednokratnu pomoć od 100 eura za nezaposlene te 150 eura za branitelje primatelje doplatka za pomoć i njega.

“Od 70 do 80 eura odlazi pružateljima usluge pomoć u kući, a od 140 do 540 eura pružateljima usluge smještaja, organiziranog stanovanja i boravka, kad je riječ o pružateljima socijalnih usluga”, rekao je Piletić.

Ministar Branko Bačić izvijestio je o napretku aktivnosti vezanih za obnovu nakon potresa te najavio izgradnju 21 zamjenske obiteljske kuće na području Zagreba te obnovu devet višestambenih zgrada u Zagrebu te izgradnju višestambenih zgrada na području Sisačko-moslavačke županije.

Vlada će na sjednici između ostalog raspraviti prijedlog odluke o upućivanju materijalne i humanitarne pomoći Turskoj i Siriji, kao i pružanju pomoći u liječenju i rehabilitaciji ranjenih osoba iz Ukrajine u Republici Hrvatskoj.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr