Nakon potresnog dokumentarca Ivana Pavla II. a svećenici pedofili postali su vruća tema

Štakor? Inflacija? Korupcija? Ne, velika tema koja dominira poljskom politikom prije jesenskih parlamentarnih izbora nasljeđe je pape Ivana Pavla II.


Premda je Ivan Pavao II. umro 2005., postao je vruća tema u Poljskoj nakon šokantan dokumentarac televizijske kuće TVN u kojem se tvrdi da je u vrijeme kada je bio kardinal u Krakovu štitio svećenike optužene da su spolnozlostavljali djecu.

To je izazvalo kolektivni šok u redovima vladajuće nacionalističke stranke Pravo i Pravda (PiS), koja je usko povezana s moćnom Rimokatoličkom crkvom, piše Politico.

TVN je poljski kanal u vlasništvu Warner Brosa pa je čak i američki veleposlanik Mark Brzezinski pozvan na razgovor u poljsko ministarstvo vanjskih poslova.

PiS je progurao i parlamentarnu rezoluciju u obrani dobrog imena pape Ivana Pavla II. Parlament snažno osuđuje sramotnu kampanju koju vode mediji protiv Velikog Pape sv. Ivana Pavla II., najvećeg Poljaka u povijesti, navodi se u rezoluciji.

Vlada is njom povezani mediji pokrenuli su veliku pozitivnu kampanju o Ivanu Pavlu II. Njegova golema slika projicirana je na fasadi predsjedničke palače u Varšavi. Javna televizija TVP sada svakoga dana objavljuje jednu njegovu propovijed.

Papinska politika

To je sve politička igra jer su čelnici PiS-a pronašli nešto za što se nadaju da će im poslužiti kao pogonsko gorivo uoči izbora, rekao je Ben Stanley, izvanredni profesor na Sveučilištu društvenih i humanističkih znanosti u Varšavi.

“Obrana Ivana Pavla II. prilika je PiS-u da pokaže da su oni, kako tvrde, na ispravnoj strani spora u kojem su autentične poljske vrijednosti suprotstavljene nečemu što nije autentično i što je sumnjivo”, rekao je Stanley.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki optužio je tijekom vikenda priliku da se stidi najvažnijeg zemljaka u povijesti republike. Stranka je poznata po tome što uoči izbora pronalazi pitanja koja izazivaju podjele u društvu.

Godine 2015., za vrijeme izbjegličke krize, vođa stranke optužio je migrante da uvoze sve vrste parazita i praživotinja u Europu.

Godine 2020. poljski predsjednik Andrzej Dudakojeg podržava PiS, napadao je u svojoj predizbornoj kampanji LGBTQ+ aktivisti tvrdeći da podržavaju ideologiju koja je protivna poljskim vrijednostima.

Posljednjih mjeseci mediji koji podržavaju državu optužuju oporbene političare da žele prisiliti Poljake da se odreknu omiljenih svinjskih kotleta i zamijene ih jestivim kukcima u sklopu borbe protiv klimatskih promjena.

“Možete primijetiti da je sada gotovo zamrla rasprava o jestivim kukcima. Ivan Pavao II. ima puno veći potencijal”, rekao je Stanley.

Premda se Poljska sekularizira, što potvrđuje kontinuirano smanjenje broja svećenika, smanjenje broja vjernika na nedjeljnoj misi i porast broja učenika koji ne žele ići na vjeronauk, zemlja je i dalje jedna od najkatoličkijih u Europi. Crkva ima jako velik utjecaj među starijima i onima koji žive u manjim gradovima i selima, uporištima PiS-a.

Igranje na kartu Ivana Pavla II. zateklo je oporbu nespremnu; mnogi od njezinih pristaša sekularniji su, ali stranke ne mogu riskirati vrijeđanje vjernika ako se nadaju da će ove jeseni osvojiti vlast.

Papa mlako branio papu

Pokojnog papu često se smatra zaslužnim za to što je pridonio padu komunizma u središnjoj i istočnoj Europi; njegovi pohodi iz Vatikana u domovinu smatraju se ključnim faktorom u usponu sindikata Solidarnosti 1980. godine. Jako je cijenjen širom zemlje.

Građanska platforma, najveća poljska oporbena stranka, nije glasala o rezoluciji o obrani pape. Stranka je optužila PiS za politikantstvo.

“Ne želite braniti Ivana Pavla II., želite ga upisati u PiS!”. rekao je Pawel Kowal, zastupnik Građanske platforme u saborskoj raspravi o rezoluciji.

I dok oporba oklijeva, nadbiskup Stanislaw Gadecki, predsjednik poljske biskupske konferencije, kritizirao je izvješća o Ivanu Pavlu II. kao „šokantne pokušaje diskreditiranja njegove osobe i djela, pod izgovorom brige za istinu i dobro. Ne optužuje samo TVN Ivana Pavla II. da je ignorirao svećenike pedofile.

Slične optužbe iznesene su u novoj knjizi nizozemskog novinara Eckea Overbeeka“Maxima Culpa: Ivan Pavao II. je znao”, u kojoj se navodi da je nadbiskup Karol Woytila ​​premještao svećenike pedofile iz župe u župu da ne budu otkriveni.

Ali knjigu i dokumentarac TVN-a napadaju zbog oslanjanja na arhive komunističke tajne policije.

“Uloga slobodnih i pouzdanih medija je izvješćivanje o činjenicama, čak i ako su bolne i teško ih je prihvatiti”, odgovorio je TVN. Televizijska kuća je naglasila da se autor dokumentarca nije oslanjao samo na arhive, nego je i kontaktirao ljude koje su svećeniki zlostavljali.

Papa Franjo prilično je mlako reagirao u obrani svog prethodnika, dovevši poljsku Crkvu u neugodnu situaciju.

“Stvari treba promatrati u kontekstu vremena u kojem su se dogodile u to vrijeme sve se zataškavalo”, rekao je za argentinski list La Nacion. Nekoliko mjeseci prije izbora, PiS će sada pratiti li Ivana Pavla II. privlačna tema, rekao je Stanley.

Previše inzistirati na tome potencijalno je rizično jer više nisu rane 2000-ei ovoga puta nije tako jasno da će puno ljudi, osobito mladih, stati u obranu Ivana Pavla II., rekao je.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr