Nosi titulu najboljeg grada za život, a ujedno je i dom za oko 35 tisuća Hrvata: Prosječna plaća je 2800 eura, ali ipak nije sve tako sjajno

U Beču u četvrtak počinje sajam turizma, najveći i najvažniji u Austriji. Više od 500 izlagača iz više od 70 zemalja predstavlja svoje turističke ponude. Zemlja partner je i Hrvatska, jedna od omiljenih destinacija Austrijanaca. Više iz Beča donosi reporterka Dnevnika Nove TV Viktorija Bednjanec.

GalerijaViktorija Bednjanec, reporterka Dnevnika Nove TV Beč: Ilustracija - 1 Beč: Ilustracija - 2 +1Beč: Ilustracija - 3


Godinama nosi titulu najboljeg grada za život. Među kriterijima po kojima se formirala lista su zdravstvena njega, kvaliteta vode i zraka, obrazovanje i političko okruženje. Beč je ujedno i dom za oko 35 tisuća Hrvata, među kojima je i Zoran Cindrić. Posljednjih šest godina vodi portal posvećen Hrvatimaa odluku o preseljenju nije požalio.

IlustracijaPronađeno tijelo djevojke stradale u brodolomu: U novoj akciji na moru spašeno 1000 migranataIlustracijaJoš jedna europska zemlja vraća kontrole na granicu

“Nastavio sam raditi posao koji volim is te strane je lakše”, kazao je.

Prosječna plaća u Austriji je oko 2800 eura, što je za više od 1500 eura više nego kod nas. Ali zato su i cijene njihovih osnovnih namirnica više. Proizvodi čije su cijene u Hrvatskoj zamrznute zajedno iznose 16 eura i 88 centi, u Austriji 21,88.

Poskupljenje na svojoj koži osjeti i Vedran Markić,koji vodi obiteljski restoran osam godina. Od energenata do nabave hrane, sve je na udaru.

“Osjeti se jako, čak i više nego što bi netko mogao zamisliti. Već dio vremena nekim namirnicama koje koristimo svakodnevno nismo imali pristup, ili smo imali reducirani pristup, ili ih uopće nije bilo. Prema tome smo morali sve mijenjati i prilagođavati situaciju“, objasnio je.

U Beču živi milijun ljudi više nego u Zagrebu, a lokalci su prema anketi iseljenika ocijenili Beč kao najneljubazniji grad.

“Ima istine u tome, samo ne toliko. Austrijancimasmeta to ‘ić’ u prezimenuto je kod njih generalno malo veći problem”, smatra Zoran.

Dok vas Austrijanac ne pusti blizu, niste u tom unutarnjem krugu i onda vam izgledaju potpuno hladni, nedostupni, ali ako ste u tom krugu u kojem vas prihvaćaju, nema razloga ne biti u dobrim odnosima ili imati bliske prijatelje”, smatra pak Vedran.

Gostoprimstvo i ljubaznost Hrvata Austrijanci itekako prepoznaju. Prošle godine ostvarili su više od osam milijuna noćenja. Ako u Europi i svijetu ne dođe do novih poremećaja u gospodarstvu i sigurnosnoj situaciji, iz Hrvatske turističke zajednice očekuju da će ta brojka ovog ljeta biti još veća.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr