Prihvaćeno izvješće o radu VSOA-e unatoč aferi. Hajdaš Dončić: “Imamo šizofrenu situaciju i njih dvojica je potrebno riješiti”

Na sjednici saborskog odbora ravnatelj VSOA-e u ostavci Ivica Kinder krenuo je s predstavljanjem izvješća o radu za 2022. No, sjednicu su napustili Franko Vidović i Željko Sačić jer nisu htjeli izvješće podnijeti Kinderu koji je pod optužbom.

GalerijaIvica djeca VSOA: Ilustracija - 3 VSOA, skandal: Ilustracija - 3 +3VSOA, skandal: Ilustracija - 4


Nakon što je ravnatelj VSOA-e u ostavci Ivica ljubazniji krenuo s predstavljanjem izvješća o radu za 2022., sjednicu Saborskog odbora napustili su Franko Vidović iz Socijaldemokrata i Željko Sačić iz Hrvatskih suverenista jer nedopustivim smatraju da izvješće podnosi osoba pod sumnjom za kazneno djelo.

Davor Božinović - 3Božinović o izmjenama ZKP-a i medijima, a otkrio je i koliko je stegovnih postupaka pokrenuto protiv policijskih službenikaIlustracijaUhićeno četvero policajaca: Objavljeno za što ih se tereti, sudac istrage za troje odredio istražni zatvor

Frank Vidović rekao je da je problematično to što je Kinder šest mjeseci nakon ostavke na Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost te predstavlja Izvješće.

“To je neozbiljno, i to ne s njegove strane nego s njegove strane onoga tko ga bira. U nedavnom otvorenom pismu predsjednika Vlade, odnosno nekoliko puta ranije, predsjednica Republike pozvala je na imenovanje novog čelnika Vojnosigurnosna i obavještajna agencija, dok premijer to praktički opstruira. Rezultat toga je da je ugrožen rad VSOA-e, ali i sigurnost Oružanih snaga RH, ali i rad cijele obavještajne zajednice, s obzirom na nered koji trenutno vlada u toj službi”, ocijenio je.

Nedopustivo je, dodaje, da vojna služba praktični bude bez čelnika, kao i sve što se događalo u toj službi. Pozivam premijera da stavi ego u drugi plan, da izvoli staviti državne interese ispred svega, sjedne s predsjednikom i da se napokon dogovori ime novog čovjeka koji bi trebao voditi VSOA-u, apelirao je.

Sjednicu sam napustio i prije nego što je Kinder počeo s izlaganjem jer nije umjesno da se u ovaj visoki dom šalje čovjeka koji je bivši, on nije taj koji može podnijeti izvješće. Situacija je neozbiljna, neodrživa i ugrožava cijeli sustavporučio je Vidović, inače predsjednik saborskog Odbora za obranutražeći od premijera da predloži kandidata za šefa VSOA-e.

Kazao je i da je Kinder na Odbor došao po zapovijedi Službe, jer je još uvijek njezin čelnik, što smatra problemom. Željko Sačić također je napustio sjednicu zbog Kindere.

“Nedopustivo je da slušamo Izvještaj o radu Službe koje nam podnosi čelnik koji je osumnjičen za najteža koruptivna kaznena djela, gdje su vezana još 13-orica pripadnika Službe. Blasfemično je danas na Odboru raspravljati o izvješću koje prezentira osumnjičenik za najteža koruptivna kaznena djela”, istaknuo je Sačić, dodavši da to dovodi u vezu s nefunkcioniranjem naše izvršne vlasti.

Kinder se našao u nezavidnom položaju i prema njemu se nehumano postupa jer premijer, Ministarstvo obrane i predsjednica države ne mogu funkcionirati, što ugrožava našu nacionalnu i vojnu sigurnost, upozorio je. Za to su odgovorni Milanović i Plenković jer je splet njihovih privatnih netrpeljivosti, osobnih sukoba i svađa doveo do toga, ocijenio je Sačić.

Izvješće koje je Kinder podnosio nazvao je ‘smećem‘ jer, kaže, što će čitati kada ima 13 agenata koji su krali dnevnice, naglasivši da to uopće nije smjelo doći u Sabor. Ne želim slušati izvješća od potencijalnih kriminalaca, izjavio je Sačić. Sjednicu je napustila i Karolina Vidović Krišto.

Ivica Kinder ostavku je podnio početkom listopada prošle godine zbog financijskih malverzacija u VSOA-i i pronevjere dva milijuna kuna u inozemnim misijama, a pod izvidima je bio i sam ravnatelj VSOA-e zbog sumnje u zataškavanje.

Prijedlog prihvaćen unatoč aferi

Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić izvijestio je u srijedu da je HDZ-ova većina prihvatila izvješće VSOA-e unatoč financijskoj aferi te ocijenili da nacionalnu sigurnost ugrožava to što predsjednik i premijer ne surađuju.

“Moj prijedlog je bio da se ne prihvati izvješće o radu VSOA-e zbog računovodstveno-financijskih makinacija, ali to nije prihvaćeno. Zaključak HDZ-a da se prihvati izvješće VSOA-e i poziva predsjednika Milanovića da prihvati prijedlog ministra Banožića o djelu VSOA-e e. novo imenovanje primljen je na čelo VSOA-e”, izvijestio je Hajdaš Dončić nakon sjednice.

“Smatrao sam da zbog zapovjedne odgovornosti ne možemo prihvatiti izvješće VSOA-e, tim više što je ured koji kontrolira rad SOA-e i VSOA-e ukazao na niz propusta u radu VSOA-e“, istaknuo je.

Podsjetio je da pokušava riješiti problem zbog lošeg odnosa predsjednice Republike i premijera Milanović napravio prvi korak iu pismu pozvao Plenkovića da riješi situaciju.

“Sada je loptica na Plenkoviću, on mora izaći iz svog ega i početi razgovarati s Milanovićem. Blesavo je da nam ljudi dolaze u Sabor, a zapravo nisu ravnatelji, i još je blesavije da se ta izvješća prihvaćaju, to je vrlo šašavo i definitivno nema smisla”, kazao je.

“Deseci imenovanja čekaju, ne samo u obavještajnom sustavu, imamo šizofrenu situaciju i njih dvoje treba riješiti”, poručio je Hajdaš Dončić. Nije htio otkriti je li ravnatelj VSOA-e Ivica ljubazniji pred Odborom govorio o njegovoj mogućoj odgovornosti u aferii, tek je rekao da u svakom sustavu postoji zapovjedna odgovornost.

Ocijenio je kako nacionalna sigurnost ugrožena je činjenicom da se predsjednik i premijer ne surađuju. Nalazimo se u turbulentnom vremenu, ne radi se samo o ruskoj agresiji na Ukrajinu, već io gospodarskoj krizi i pokušaju raznih multinacionalnih korporacija u lovu u mutnom.

“Mislim da bi premijer Plenković trebao prihvatiti poziv predsjednika Milanovića i sjesti u interesu nacionalne i ekonomske sigurnosti, donijeti odluke konsenzusom i pustiti sustav da normalno funkcionira”, rekao je Hajdaš Dončić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr