Prijeti li nam nestašica vode? Jedna zemlja već ima plan: “Moramo se pripremiti za promjene”

S manjkom vode mogla bi se suočiti i Europa. Njemačka već ima plan što će u slučaju nestašice. Na ruku ne ide ni manjak kiše, kao ni visoka temperatura. Priču donosi reporterka Dnevnika Nove TV Marija Horvat.

Galerija Europi prijeti nestašica vode: Ilustracija - 6 Europi prijeti nestašica vode: Ilustracija - 2 Europi prijeti nestašica vode: Ilustracija - 3 +3Europi prijeti nestašica vode: Ilustracija - 4


Dijelovi Španjolske griju su na +30, a Španjolci su podijeljenog mišljenja. Dok je nekima vrijeme super za šetnje i uživanjedrugi se pak brinu što to donosi: “Prevruće je, ne sviđa mi se ovakvo proljeće. Nije potrebno, užasno je za planet i sve nas.”

Proljetno uživanje na plaži – nikad ljepše, a opasnost za okoliš nikad veća.Vrućina isušuje umjetno jezero nedaleko od Barcelone. Crkvica koja je nekad samo virila iz vode je sada u potpunosti vidljiva.

“U svojih 66 godina života nikada nisam vidio cijelu. Uvijek sam vidio gornji dio zvonika i sve ostalo ispunjeno vodom. I ovo je prva godina da, nažalost, možemo u potpunosti vidjeti crkvu“, rekao je Luis Fons.

Isušivanjem vode smanjuje se koncentracija kisika. Ribarski brodovi oko ispucale zemlje izvlače tone ribe zbog opasnosti od masovne kontaminacije.

Xavi Fabregas rekao je da je to nužno: “Što je manje vode, to je manje kisika i voda će se pokvariti. Ribe će uginuti, to je tako.”

Po prvi put Njemačka će zaštititi svoje vode nacionalnom strategijom. Cilj je zaštita šuma i zelenih površina do 2050. godine, kao i distribucija vode u slučaju regionalne nestašice kroz kategorizaciju i rangiranje potrošača.

njemački ministar Steffi Lemke svjesna je problema: “Moramo se pripremiti za promjene klimatske krize i prilagoditi se činjenici da će vodoopskrba biti drugačija, mijenjat će se vremena i količine, da se moramo zaštititi od poplava, od velikih kiša, ali i od suše i vrućine. A prije svega želimo održati netaknuti ekosustav”.

Netaknuta će ostati i rijeka Vjosa. Albanska vlada je “posljednju divlju rijeku” proglasila nacionalnim parkom. Albanija gotovo svu svoju električnu energiju proizvodi iz hidroelektrana i planira ih graditi uz rijeku.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr