Zagreb uživao u vrhunskim odležanim malvazijama

Ukupno 33 vinara, čak 53 vrhunske odležane malvazije, najstarije iz 2003., predstavljene su u zagrebačkom hotelu Esplanade. Drugo promenadno kušanje iz serije Vintage by Vinistra još je jednom oduševilo hrvatsku vinsku scenu.

Sommelieri, enolozi, chefovi, vlasnici vinoteka i restorana, vinski znalci i predstavnici medija uživali su u iznimnim malvazijama, među kojima su i one s višestrukim šampionskim titulama i odličjima svjetskog glasa, baš kao što su prije nekoliko mjeseci otkrili ljepotu odležanih terana na premijernom Vintageu. u organizaciji Vinistre.

Malvazija istarska jedna je od najupečatljivijih istarskih brendova, nijedna druga sorta nije imala takav utjecaj na razvoj Istre kao vinske regije, daje fantastična svježa vina, a o njima odležanim danas pišu i pričaju najpoznatiji svjetski vinski kritičari. Trebalo je puno hrabrosti, volje, truda i znanja da se kreira ovako iznimna vina koja u naše vinarije svake godine dovodi sve veći broj stranih gostiju i koja su pozicionirala Istru kao vrhunsku eno-gastro destinaciju“, istaknuo je Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinara i vinogradara Istre.

S njim se složio i župan Istarske županije Boris Miletić koji je također istaknuo kako je malvazija jedan od najpoznatijih simbola istarskog poluotoka.

Mnogima je prva asocijacija na Istru malvaziju. Iako nismo vinska regija s najvećim površinama vinograda, naša filozofija je da težimo izvrsnosti i mislim da upravo istarski vinari to i dokazuju stoga im od srca na tome čestitam“rekao je istarski župan.

Luka Rossi, Marija Vučković, Boris Miletić

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković zahvalila je istarskim vinarima na promociji povijesti, tradicije, kulture, izvrsnosti Istre i čitave Hrvatske.

Ministarstvo poljoprivrede će i dalje prepoznavati sve Vaše napore i nastojati pridonijeti svakoj vrsti Vašeg uspjeha, internacionalizacije i komercijalizacije. Čestitam Vam i što ste bili domaćini prestižnog ocjenjivanja vina Concours Mondial de Bruxelles, koje ste svojom kvalitetom osvojili, te s radošću ističem da će Vas u tome podržati Ministarstvo poljoprivrede i Vlada Republike Hrvatske, kao iu svim drugim projektima.” poručila je istarskim vinarima ministarstva poljoprivrede.

Berba od 2003. do 2020.

Na drugom promenadnom kušanju Vintage by Vinistra s odležanim malvazijama nastupile su vinarije Cattunar i OMO iz Brtonigle, Damjanić, Kadum i Agrolaguna iz Poreča, Benvenuti i Bertoša iz Kaldire, vinarija Marijan Arman, Rossi, Pilato i Sosich Wines iz Vižinade, Dobravac i Vivoda iz Rovinja, Meneghetti iz Bala, Matić i Polleti iz Višnjana, Anđelini iz Pazina, Anđelo Brčić iz Nove Vasi, Marčeta iz Fažana, In Sylvis iz Sv. Petra u Šumi, Vina Matošević iz Krunčića, Vina Zigante i Dešković iz Kostanjice, Ipša iz Livade, Medea iz Vodnjana, Vina Franković iz Buja, Kozlović i Prelac iz Momjana, Pervino iz Novigrada, Tomaz i Fakin iz Motovuna, Degrassi iz Savudrije.

Masterclass oduševio vinske znalce

Poznati sommelier Emil Perdec uoči promenadnog kušanja odležanih malvazija održao je atraktivan masterclass i predstavio širok spektar sorti malvazije istarske. Odabrao je sedam malvazija koje su se sljubljivale s jelima Esplanadine chefice Ane Grgić Tomić.

Orange Spritz, Medea Brut, vinarije Medea iz Vodnjana bio je sjajan uvod u ovu lijepu priču. Uz pjenušac RE vinarije Kabola iz Momjana serviran je tacos od crnog sezama, tartar od usoljenih repova crnih kozica, aioli od začinskog bilja i citrusa te hrskava salata.

Uz iznimnu Bomarchese Selekciju iz 2020. vinarije Degrassi iz Savudrije savršeno se ljubio dimljeni file brancina s umakom od suhe marelice i bijelog papra, a uz odličan Clemente blanc 2020, Damjanić vina iz Poreča poslužile su se školjke sv. Jakova, tikvice, marmelada od mange, tartufi i kokoš.

Intrigantna Classica iz 2018. vina Poletti iz Višnjana i grdobina s blitvom i pjenom od krumpira, botargom od cipla i pankom mrvicama bili su perfect match, a uz moćnu Simfoniju iz 2016. vinarije Dobravac iz Rovinja poslužio se američki striploin s krunom od pinjola i parmezana. , bearmaise od smeđeg maslaca i bijele šparoge. Za kraj slatki Arbor Selection iz 2019. In Sylvis vina iz Sv. Petra u Šumi uz biskvit od pečene naranče i badema s kremom od vanilije, aromatičnim bademima s paprom i cimetom i kremom od pečene naranče. Prava eksplozija okusa.

Fotografija Merlo De Graia

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr