Otrovano 67 pacijenata zbog popularnog tretmana: Prijeti im paraliza ili čak smrt

Hitno upozorenje izdano je zbog jeftinog postupka mršavljenja botoksom u Turskoj nakon što je 67 pacijenata iz Europe oboljelo od botulizma. Ako se ne liječi, može imati teške posljedice; paralizu pa i smrt.


Šezdeset i sedam pacijenata iz cijele Europe oboljelo je od botulizma nakon što su primili injekcije Botoxa u dvije odvojene klinike u Turskoj.

Riječ je o tretmanima za mršavljenjea zdravstvene vlasti izdale su hitno upozorenje zbog postupaka zabilježenim u turskim klinikama.

Stanje, koje može biti opasno po život, uzrokovano je toksinima koje proizvode bakterije.

Svi slučajevi zabilježeni su između 22. veljače i 1. ožujka 2023. godine, piše Dnevna pošta. Botoks i botulizam potječe od toksina koji proizvodi Clostridium botulinum. Kada se botoks nepravilno primjenjuje, mogu se pojaviti simptomi botulizma kao što su slabost, poteškoće u disanju ili gutanju. Ako se hitno ne liječi, botulizam može dovesti do paralize pa i smrti.

Svi oboljeli pacijenti dobili su botoke za želudac koji paraliziraju mišiće probavnog sustava i tako im usporavaju probavu. Turske klinike svoje usluge nude za samo 970 eura pacijentima koji žele smršavjeti, dok su u Europi i SAD-u te usluge znatno skuplje.

Slučajevi u Turskoj, Njemačkoj, Austriji

Dok je većina poznatih slučajeva bila blaga, nekoliko je pacijenata primljeno u bolnicu. Europska zdravstvena organizacija savjetuje svim pacijentima koji su unutar ranije navedenih datuma napravili postupak mršavljenja botoksom da se odmah jave liječniku, osobito ako se počnu osjećati simptomi botulizma.

Najviše slučajeva zabilježeno je u Turskoj (53), ali bilo ih je u Njemačkoj (12), Austriji, Švicarskoj. Turske vlasti otkrile su slučajeve u dvije klinike, pri čemu je 60 slučajeva povezanih s privatnom bolnicom u glavnom gradu Istanbula, a tri s privatnom bolnicom u Izmiru.

Utvrđeno je da klinika koristi licencirani botoks, ali on nije posebno odobren za liječenje pretilosti. Od tada su sve aktivnosti na tim bolničkim odjelima obustavljene i pokrenuta je istraga.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr