Ponovno su skočile kamatne stope

Europska središnja banka (ECB) podigla je u četvrtak kamatne stope za 0,5 postotnih bodova, čime ih je već četvrti put uzastopno podigla kako bi zauzdala visoku inflaciju u eurozoni, a očekuje se i njihovo daljnje povećanje, temeljem znatno podignutih projekcija inflacije, objavila je Hina.

ECB je podigao glavnu kamatnu stopu za 0,5 postotnih bodova, na 2,5 posto, a onu na bankovne depozite na dva postotka, ublaživši tempo njihova povećanja nakon povećanja za 0,75 postotnih bodova u prethodne dvije sjednice.

Ključna kamatna stopa u eurozoni godinama je bila zamrznuta na rekordno niskoj razini od nula posto, ali brži rast potrošačkih cijena ove godine, ponajprije zbog skoka cijene energije, primorao je ECB promijeniti svoju politiku te ih je počeo podizati u srpnju.

ECB je time povisio kamatne stope za ukupno 2,5 postotnih bodova od srpnja, u dosad najbržem ciklusu njihova podizanja, kako bi suzbio visoku inflaciju koja je ove jeseni premašila 10 posto zbog snažnog rasta cijena hrane, energije, sada i usluga.

Također, ECB ne odustaje od daljnjeg povećanja kamatnih stopa budući da su nove gospodarske projekcije pokazale da će trebati proći godinu da se inflacija vrati na ciljanu razinu od dva posto.

U studenom je inflacija u eurozoni iznosila 10 posto, prema prvim procjenama Eurostata, nakon što je u listopadu bila na vrhuncu, dosegnuvši 10,6 posto.

Prema najnovijim projekcijama, ECB očekuje da će stopa inflacije ove godine biti veća nego što se očekivala prije tri mjeseca i dosegnuti 8,4 posto. U rujanskoj prognozi predviđao je stopu od 8,1 posto.

U 2023. očekuje godišnju inflaciju od 6,3 posto, također više od prognoziranih 5,5 posto u rujnu, koja bi se potom trebala usmjeriti na 3,4 posto u 2024. i 2,3 posto u 2025., prema najnovijim projekcijama.

Za gospodarstvo procjenjuju da će u ovoj godini porasti za 3,4 posto, sljedeće godine usporediti na 0,5 posto, nakon čega se očekuje rast od 1,9 posto u 2024. i 1,8 posto u 2025. godini.

Iako su više kamate glavni instrument ECB-a za borbu protiv inflacije, one su i teret za gospodarstvo jer znače skuplje kredite i za tvrtke i za građane.

Na današnjoj sjednici ECB je također odlučio da će smanjiti portfelj obveznica, vrijedan pet bilijuna eura, k

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr