U Rijeci za vikend izvlače minu iz mora: Procjenjuje se da je u Jadranu još 5000 takvih bombi

U Rijeci su predstavili detaljan plan izvlačenja zaostale mine iz Drugog svjetskog rata u nedjelju uz informacije građanima o zonama evakuacije. Zaustavit će zračni, morski i kopneni prijevoz

Zaostala ruda iz Drugog svjetskog rata, smještena u riječkoj luci, ove će nedjelje, 19. ožujka 2023. pomaknuti s morskog dna i neutralizirati. U slučaju pogoršanja vremenskih uvjeta akcija će se odgoditi, no prema trenutno dostupnim podacima očekuje se da će vrijeme u nedjelju biti povoljno za izvođenje uklanjanja i neutralizacije zaostale mine.

Procjenjuje se da u Jadranu postoji još oko 5000 takvih zaostalih mina.

Foto: Stjepan Banović/PIXSELL

– Riječ je o mini, koja se na riječkom morskom dnu nalazi već 80 godina. Iako se pretraga morskog dna vrši učestalo i kontinuirano, ova mina pronađena je tijekom radova u lipnju prošle godine, kada je i osigurana dok su trajali detaljniji planovi oko njene neutralizacije i konačnog uklanjanja. Naime, svi znamo da mina nije opasna dok se ne aktivira te se čekalo i da prođe turistička sezona. Oni koji su trebali znati njenu lokaciju, znali su i tim dijelom se nije prometovalo. Akcija je zahtjevna iu nju je uključeno najmanje 50 ljudi raznih struka, no mjesta za paniku nema. Ništa nije prepušteno slučaju te smo uvjereni da će sve teći po planu – kazao je na presici upravitelj riječke Lučke uprave Denis Vukorepa, dodajući kako će ovih dana iz luke biti uklonjena i sva plovila.

Da je sve pomno planirano potvrdio je načelnik Stožera civilne zaštite Hinko Mance, koji je pozvao sve građane koji trebaju smještaj u noći subote na nedjelju da se jave kako bi se osiguralo njihovo mjesto u Dvorani mladosti na Trsatu. Riječ je o 500-tinjak građana iz tzv. “Crvene zone” koja će morati biti evakuirana iz samog centra grada tijekom trajanja akcije.

POGLEDAJTE VIDEO:

– Također, tijekom sutrašnjeg dana omogućit ćemo telefonski broj na koji će se građani moći informirati o tijeku evakuacije. Oni kojima je potrebno, nadležne službe pobrinut će se i za kućne ljubimce – poručio je Mance.

Početak, ali i završetak akcije premještanja minskoeksplozivnog sredstva i njegovog neutraliziranja, označit će se sirenama opće opasnosti, odnosno prestankom opće opasnosti.

Cjelokupnu akciju izvlačenja i neutraliziranja mine koordinira Stožer civilne zaštite Grada Rijeke u suradnji s PU primorsko-goranskom i brojnim drugim službama i institucijama.

U smislu sigurnosti organizacije ove akcije razminiranja i neutralizacije, područje uz riječku luku podijeljeno je na crvenu i žutu zonu.

Kako je ranije najavljeno, radi sigurnosti građana bit će evakuirani stanari koji žive u zoni neposredne opasnosti, odnosno u “crvenoj zoni”.

Ta zona obuhvaća sljedeće ulice i kućne brojeve:

U navedenoj zoni, od subote 18.3. u 22 sata do nedjelje 19.3. kasno poslijepodne odnosno navečer, kada akcija neutralizacije bude završena, provest će se potpuna evakuacija koja, uz potpunu evakuaciju stana, podrazumijeva i obustavu rada svih gospodarskih, poduzetničkih, ugostiteljskih i ostalih društvenih aktivnosti. Stoga pozivamo sve subjekte u navedenoj zoni da u predviđenom vremenu ne planiraju rad. Za stanare s navedenom lokacijom koji smještaj ne mogu pronaći kod obitelji ili prijatelja, organizirat će se boravak i smještaj tijekom noći i tijekom nedjelje u Dvorani mladosti. Za teško pokretne stanare i one kojima treba pomoć pri evakuaciji, odnosno odlasku u osiguran smještaj, na raspolaganju će biti Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka, odnosno autobusi Autotroleja i sanitarni prijevoz ukoliko se radi o nepokretnim nekretninama.

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Ujedno pozivamo sve stanare navedene zone, koji procjenjuju da će trebati smještaj u Dvorani mladosti, da se jave na broj telefona 051 209 473 ili na e-mail stozer.cz@rijeka.hr, kako bi se osigurao dovoljan broj kreveta i okrijepe što će biti ponuđeno u Dvorani mladosti. Za stanare koji ne mogu vlastitim prijevozom doći do Dvorane mladosti, organizirat će se prijevoz Autotrolejevim autobusima. Autobus će krenuti s autobusne stanice na Žabici u smjeru Trsata u subotu, u 21 sat, uz zaustavljanje i ukrcavanje putnika i na stanici kod HNK Ivana pl. Zajca. U zoni koja obuhvaća navedene ulice, ali i šire područje, bit će onemogućen i sav cestovni, željeznički i zračni, kao i pomorski promet. Područje se zatvara za sav cestovni promet u subotu u 22 sata, uljučujući i dostavna vozila. Cestovni promet u gradu, odvijat će se tzv. sjevernim koridorom, odnosno ulicama Vukovarska, Viktora Cara Emina, Fiorello la Guardia, Pomerio i Žrtava fašizma.

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Za tzv. “žutu zonu” izdaje se preporuka smanjenog kretanja i smanjenih aktivnosti. Žuta zona obuhvaća zonu omeđene ulice: Wenzelova, Ribarska, Fiumara, Žrtava fašizma, Pomerio, Fiorella la Guardije, Viktora Cara Emina, Vukovarska, dio Čandekove, dio Rikarda Benčića i Podmurvice te akvatorij Riječkog zaljeva. Stanari ove zone upućuju se da tijekom trajanja iste akcije ne borave na otvorenom, niti uz staklene površine. Prozore i vrata sa staklenim površinama najbolje je otvoriti, a rolete i sjenila (škure) zatvoriti. Također, daje se preporuka ugostiteljskim objektima i ostalim gospodarskim subjektima u “žutoj zoni” da u navedenom razdoblju, zbog potreba smanjenog kretanja u toj zoni, ne planiraju rad.

U tzv. „žutoj zoni“ dežurne službe izlazit će na teren samo u slučaju hitnih intervencija, što će se procijeniti tijekom samog javljanja građana.

DEŽURNE LJEKARNE I AMBULANTE

Dežurna ljekarna bit će ljekarna Jadran u Osječkoj bb u sklopu zdravstvene stanice preko puta INA – ine benzinske crpke.

Oni će biti premješteni u ambulantu hitne pomoći iz Cambiereve ulice i to na sljedeće lokacije:

– Ordinacija opće medicine na lokaciji Franje Čandeka 6a, u ordinaciji dr. Ane Kilvajn (lokacija Zavoda za hitnu medicinu na Podmurvicama
– Dječja ordinacija na lokaciji Franje Čandeka 6a, u ordinaciji dr. lnes Vuletić (lokacija Zavoda za hitnu medicinu Podmurvice)
-Stomatološka dežurna ambulanta na adresi Park Nikole Hosta 5, u ordinaciji dr. Marine Smojver (ispod Guvernerove palače).

ŽELJEZNIČKI PROMET

Od 18. ožujka od 22:00 sata, do 19. ožujka 2023. godine do 17:00 sati (odnosno do završetka akcije) za sav promet bit će zatvoren kolodvor Rijeka i šire područje oko kolodvora. Organizacija prihvaćanja putnika bit će sljedeće:

– Autobusna linija Rijeka – Lupoglav – Rijeka: početak i završetak putovanja bit će na autobusnom ugibalištu kod lnterspara na Krnjevu, Liburnijska ulica 1. počevši od dolaska zadnje linije autobusa 18.03.2023. godine pa do završetka, odnosno normaliziranja prometa kroz grad

– 19. ožujka svi vlakovi za Rijeku i iz Rijeke u smjeru Ogulina/Zagreba prometuju od/do kolodvora Sušak Pećine

– 19. ožujka međunarodni vlakovi 481/482 i 483/480 prometuju od/do kolodvora Opatija Matulji

-19. ožujka putnička blagajna na kolodvoru Rijeka bit će zatvorena. Prijevozne karte ispostavljat će službene osobe u vlaku/autobusu bez naplate tarifnog dodatka.

AUTOBUSNI PROMET

Autobusni kolodvor Žabica privremeno će se preseliti na autobusni terminal na Delti.

Kretanje autobusa gradskog prijevoza

Smjer zapad – istok

Autobusi na linijama koje se kreću trasom Mlaka – Centar – Piramida, mijenjat će se smjer redovnog kretanja na raskrižju Zvonimirove ulice i Ulice Vinka Benca na način da će iz smjera zapada skrenuti lijevo u Ulicu Vinka Benca te će se nastaviti kretanje ulicama F. Čandeka, Vukovarska, VC Emina, F. la Guardia, Pomerio, Žrtava fašizma do raskrižja s Ulicom Fiumara te u nastavku ravno preko mosta Ulicom Rade Šupića i Šetalištem AK Miošića, odnosno linija 8 skreće lijevo prema Titovom trgu i dalje nastavlja redovnim trasom.

Smjer sjever – Jug

Autobusi koji dolaze iz smjera Škurinja mijenjat će smjer kretanja redovnim trasom na raskrižju ulice 1. maja i VC Emina (kod Elektroprimorja), na način da će skrenuti lijevo u smjeru Ulice F. la Guardia te nastaviti prometovanje ulicama F. la Guardia, Pomerio, Žrtava fašizma do raskrižja Fiumara, gdje se produžavaju ravno preko mosta te se Ulicom Rade Šupića, Strossmayerovom, Titovim trgom, sjevernim mostom i Ulicom Školjić vraćaju prema Grohovčevoj ulici i na sjeverni koridor preko kojeg se kod zgrade Elektroprimorja Rijeka uključuju na redovnu trasu.

Autobusi koji dolaze iz smjera Kazale, mijenjati će redovitu trasu na raskrižju ulice Fiumara – Žrtava fašizma na način da prometovanje nastavljaju ravno preko mosta te se ulicama Rade Šupića, Strossmayerovom, Titovim trgom, sjevernim mostom, Ulicom Školjić i Grohovčevom ulicom vraćaju na sjeverni koridor preko kojeg se kod zgrade Elektroprimorja Rijeka uključuju na redovnu trasu.

Smjer istok – zapad

Autobusi koji dolaze iz smjera Trsata, Vežice i Pećine mijenjat će redovnu trasu kretanja na raskrižju Strossmayerove ulice i Titovog trga na način da će se prometovati preko sjevernog mosta i ulicama I. Grohovca, Žrtava fašizma, Pomerio, F. la Guardia i VC Emina, Vukovarska gdje će autobusi u smjeru Kantride i Zameta nastaviti kretanje Ulicom F. Čandeka, Vinka Benca do raskrižja sa Zvonimirovom ulicom gdje će se skrenuti desno i uključiti se na redovnu trasu kretanja. Autobusi koji prometuju u smjeru Turnića, Gornjeg Zameta i Turkova nastavljaju kretanje Vukovarskom ulicom i dalje prema gradskim naseljima smještenim na sjeverozapadnom dijelu grada.

Stajališta gradskih autobusnih linija

Autobusi koji prometuju na linijama javnog gradskog prijevoza zaustavljat će se na svim stajalištima obilježenim duž trasa na kojima prometuju. Za autobuse na svim linijama organizirat će se privremeno autobusno stajalište u Ulici Rade Šupića (ugibalište na mostu – spomenik).

Kretanje autobusa prigradskog prijevoza

Autobusi koji dolaze iz smjera Kostrene, Drage i Grobnika usmjeravaju se na Titovom trgu preko sjevernog mosta, duž ulice Školjić, ravno preko Titovog trga, do Fiumare gdje skreću lijevo u Ulicu Rade Šupića, Šetalištem Andrije Kačića Miošića do D404. Kretanje će se nastaviti cestom D404 u smjeru zapada i dalje Cindrićevom ulicom do terminala prigradskog prometa Delta.

U polasku s autobusnog kolodvora “Delta” autobusi će voziti redovnim trasama.

Autobusi koji dolaze iz smjera Opatije i Zameta skreću na raskrižju Zvonimirove ulice i Ulice Vinka Benca na način da će iz smjera zapada skrenuti lijevo u Ulicu Vinka Benca te će se nastaviti kretanje ulicama F. Čandeka, Vukovarska, VC Emina, F. la Guardia, Pomerio , Žrtava fašizma do raskrižja s Ulicom Fiumara te u nastavku ravno preko mosta Ulicom Rade Šupića i Šetalištem AK Miošića. Kretanje će se nastaviti cestom D404 u smjeru zapada te dalje Cindrićevom ulicom do terminala prigradskog prometa Delta.

U odlasku s terminala prigradskog prometa Delta autobusi za sve smjerove će se kretati Cindrićevom ulicom i dalje u smjeru istoka ulicama Šetalište 13. divizije ili Kumičićeva, odnosno Ulicom Milana Smokvine Tvrdog, Strossmayerovom ulicom i dalje Ulicom Franje Račkog postojećim trasama, odnosno Ulicom Školjić duž sjevernog koridora i dalje postojećim trasama.

Stajališta prigradskih autobusnih linija

Ukrcaj odnosno iskrcaj putnika za sve autobuse prigradskih linija obavljat će se na terminalu prigradskog prometa Delta, a autobusi će tijekom prometa koristiti autobusna stajališta označena na sjevernom prometnom koridoru.

Za linije koje dolaze iz pravca Pehlina i ostalih koje dolaze iz smjera zapada privremeno se uvode autobusna stajališta u Ulici F. la Guardije.

AUTO TAKSI STAJALIŠTA

U vrijeme zabranjenog prometa taksi vozila neće biti u mogućnosti pristupiti taksi stajalištu na Jelačićevom Trgu, taksi stajalištu na Putničkom terminalu i taksi stajalištu na Žabici te će u to vrijeme predmetna taksi stajališta biti van funkcije. Taksi stajališta privremeno će se premjestiti u Ulicu Žrtava fašizma (kod OŠ N. Tesla) i na Titov trg (ispred zgrade Grada Rijeke).

ZABRANA PARKIRANJA

Za vrijeme provođenja akcije zabranjeno parkiranje će se uvesti na slijed dećim javnim parkiralištima i prometnicama počevši od subote u 19 sati:

-Krešimirova ulica (ex. Graciani), Putnička obala, Žabica (HŽ Žabica), Zanonova ulica, Splitska ulica, Zadarska ulica, Ulici Riva Riva Boduli, Ulica lvana Zajca, Verdijeva ulica, Zagrebačka ulica i Demetrova ulica.

Parkirališta Delta, Grobnička Riva i Brajdica ostaju u redovnom radu.
Vozila koja u vrijeme zabrane zateknu na navedenim lokacijama, premjestit će se specijalnim vozilom „PAUK”.

LUČKI PROMET I ZRAČNI PROMET

18.3. u 18 sati, u organizaciji Lučke uprave Rijeka putem radio obavijesti, te uz nadzor plovila Lučke uprave Rijeka, zatvara se Riječki zaljev.

19.3. bit će i zona zabrane leta (NO-FLY zona) iznad riječke luke, što se posebno odnosi na bespilotne letjelice (dronove).

KBC RIJEKA

Jedan od tri lokaliteta KBC Rijeka – lokalitet Rijeka, nalazi se manjim dijelom u crvenoj (zgrada Ravnateljstva, zgrada Klinike za dentalnu medicinu, praonica rublja i prostori ljekarne), a većim u žutoj zoni.

KBC Rijeka prilagodit će internom procedurom rad svojih klinika, zavoda, kliničkih zavoda i službi privremenim okolnostima i sukladno uputama Stožera CZ Grada Rijeke.

KBC Rijeka je u potpunosti isplanirao sve preventivne mjere za djelatnike i bolesnike te osigurao funkcioniranje, kontinuitet i dostupnost zdravstvene zaštite u svim segmentima i lokalitetima tijekom planiranih akcija. Također, KBC Rijeka izvršio je pripremne radnje u slučaju potrebe za dodatnim angažmanom te je u ovom segmentu izradio detaljan plan organizacije i djelovanja, kao i osigurao primjerene materijalne, prostorne i kadrovske kapacitete dominantno na lokalitetu Sušak.

Na lokalitetu KBC-a Rijeka promet unutar bolničkog kruga odvijat će se prema redovnom režimu, samo je dolazak do rampe glavnog ulaza, umjesto iz Cambierijeve ulice, u nedjelju omogućen smjerom iz Tesline ulice, sukladno dogovoru s Rijeka plusom. Ulaz na Potpinjol iz Vukovarske bit će otvoren.

Posjete su za nedjelju, 19. ožujka 2023. zabranjene na oba lokaliteta KBC-a, zbog organizacijskih prilagodbi bolničkog sustava mjerama zaštite, i sukladnih uputa. Na vidljivim mjestima u bolničkim zgradama bit će prethodno istaknute i adekvatne i jasne obavijesti o iznimnom nedopuštanju posjeta dana 19. ožujka 2023., nedjelja.

Pozivamo sve građane da se zbog vlastite sigurnosti i provedbe ove zahtjevne aktivnosti u najkraćem vremenu, pridržavaju navedenih odluka, uputa i preporuka – poručuju iz Stožera.

Za sve građane koji imaju pitanja vezana uz organizaciju boravka, ponašanja i rada u “crvenoj” ili “žutoj” zoni, do završetka akcije 20.3. telefon Stožera civilne zaštite je otvoren: 051 209 473, radnim danom od 8 do 16 sati.

Ukoliko vremenske prilike u nedjelju 19.3. budu nepovoljne za provedbu akcije, postupak će se odgoditi za nedjelju, 26.3.2023.

Najčitaniji članci

Odaberi temu koju želiš pratiti Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temiIzvor: 24sata.hr