Američka država zabranila tablete za pobačaj uz jednu iznimku: Kršenje zakona predviđa zatvorsku kaznu

Guverner Wyominga Mark Gordon potpisao je u petak zakon o zabrani upotrebe ili propisivanja pilula za pobačaj, koji je usvojen u državi pod republikanskom kontrolom ranije ovog mjeseca.


Republikanac Marco Gordonzakon je potpisao u vrijeme kada savezni sudac u državi Teksas razmatra zabranu abortivnog kemijskog sredstva mifepriston na nacionalnoj razini kao odgovor na tužbu skupine koja se protivno pobačaju.

Srž zakona na dvije stranice je da se njime propisuje nezakonito “propisivanje, distribucija, distribucija, prodaja ili korištenje bilo kojeg sredstva u svrhu poticanja ili izvođenja pobačaja“.

Takozvane pilule za dan poslijekontracepcijske pilule koje se izdaju na recept i koriste nakon vanjskog odnosa, a prije no što se trudnoća može potvrditi, izuzete su iz zabrane.

Mjera također uključuje izuzeće za bilo kakav postupak nužan da bi se ženu zaštitilood neposredne opasnosti koja bitno ugrožava njezin život ili zdravlje, kao i za bilo kakvo prirodno liječenje spontanog pobačaja prema trenutno prihvaćenim medicinskim smjernicama.

Kršenje zakona smatrat će se kaznenim djelom, za koje se može odrediti zatvorska kazna do šest mjeseci ili novčana kazna do 9000 dolara.

Mjera utvrđuje da žena nad kojom se kemijski pobačaj izvodi ili pokušava (izvesti) neće biti procesuiran.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr