Propala obnova Banskih dvora i zgrade Sabora: Neiskorišteno gotovo 20 milijuna eura europskog novca

Država, sada je sasvim jasno, bespovratnim sredstvima iz Fonda solidarnosti neće uspjeti obnoviti svoje dvije najvažnije zgrade – Banske dvore i zgradu Hrvatskog sabora na Trgu svetog Marka.


Nakon nekoliko propalih natječaja, tri godine od zagrebačkog potresanovac iz Fonda solidarnosti EU predviđen za konstrukcijsku obnove tih dviju najvažnijih zgrada hrvatske zakonodavne i izvršne vlasti ostat će nepotrošen, a financirat će se tek izrada projekta cjelovite obnove.

Za konstrukcijsku obnovu i izradu projektne dokumentacije za zgradu Sabora bilo je predviđeno 87,6 milijuna kuna, tj. 11,6 milijuna euradok je 61,5 milijuna kuna odn 8,2 milijuna eura.

Rok za trošenje tog novca iz Fonda solidarnosti istječe krajem lipnja ove godine, i to nakon što je Hrvatska jedina država u Europskoj uniji koja je dobila produljenje tog roka za godinu dana. Ne, unatoč tom presedanu, država nije bila u stanju obnoviti ni svoje zgrade.

U Vladi i Saboru su, kako bi potrošili barem manji dio novca iz Fonda, odlučili raspisati natječaje tek za izradu projektne dokumentacije. Tako je za izradu dokumentacije na natječaju Sabor pobijedio Institut IGH koji se obvezao do kraja lipnja dostaviti projekt, piše Jutarnji list.

Procjena Sabora je bila da posao vrijedi 9 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 1,2 mil. eura, no IGH je pobijedio na natječaju s cijenom više nego upola nižom od procijenjene, odnosno s nešto manje od 4 milijuna kuna ili 533.800 eura.

Vlada je izrada projektne dokumentacije procijenila na 6,3 milijuna kuna, odnosno na 836.100 eura, a na natječaju je pobijedio konzorcij tvrtki Interkonzalting i Planaxis s cijenom od 3,5 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno oko 464.500 eura.

To znači da će od predviđenih 19,8 milijuna eura koji su bili namijenjeni za konstrukcijsku obnovu i dokumentaciju zgrada Sabora i Vlade, država potroši tek nešto manje od milijun eura za izradu projekta, odnosno samo pet posto od ukupno dodijeljenih bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr