Evakuacija ljudi u centru Rijeke, zaustavljen sav promet: Uklanja se velika opasnost iz riječke luke

Uoči složene akcije uklanjanja i neutraliziranja mine zaostale iz Drugog svjetskog rata na podmorju riječke luke, danas u zoni neposredne potencijalne opasnosti, zbog sigurnosti i zaštite ljudskih života, mještani će biti evakuirani, a promet će biti obustavljen.


Evakuacija bi trebala biti završena do 22 satadok će biti obustavljen i promet.

Uklanjanje mine počet će u nedjelju rano ujutroa mina će se plovilom prevesti na određenu lokaciju u Riječkom zaljevu i neutralizirati.

O postupanju i evakuaciji građana koji žive u zoni neposredne potencijalne opasnosti objavljeno je detaljne uputea početak i kraj akcije bit će obilježeni sirenama početka odnosno prestanka opasnosti.

“Građani trebaju postupati po uputama”

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Rijeke Hinko Mance poručio je građanima da je akcija posve osigurana te da slušaju i postupaju po uputama kako bi završila što prije.

U riječkoj je luci tijekom infrastrukturnih radova potkraj lipnja otkrivena protubrodska mina iz Drugog svjetskog rata, koji do sada nije bio primijećen jer je dijelom bio zatrpan muljevitim podmorjem.

Zbog karakteristika i lokacije na kojoj je pronađena minu nije moguće uništiti na mjestu pronalaska, pa je izrađen plan istiskivanje i neutralizacijau kojemu sudjeluju riječki Stožer Civilne zaštite, Policijska uprava primorsko-goranska, Regionalna protueksplozijska jedinica u Rijeci, Grad Rijeka, komunalne i druge službe.

Područje uz riječku luku je radi sigurnosti podijeljeno na ‘crvenu zonu‘ neposredne potencijalne opasnosti iz koje će biti evakuirano oko 500 stanara i ‘žutu zonu‘.

U “crvenoj zoni” su ulice oko Putničke obale, od trga Žabice i Krešimirove ulice na zapadu, preko Adamićeve ulice i Rive do Rive Boduli i gradske tržnice na istoku.

Iz te zone će biti provedena potpuna evakuacijakoja će trajati do nedjelje kasno poslijepodne ili uvečer, kada neutralizacije mine bude završena, a podrazumijeva i obustavu rada svih gospodarskih, poduzetničkih, ugostiteljskih i ostalih djelatnosti.

U ‘crvenoj zoni’, ali i na širem području, bit će onemogućen sav cestovni, željeznički, zračni i pomorski promet pa će se cestovni promet odvijati tzv. sjevernim koridorom središtem grada.

Za ‘žutu zonu’ izdana je preporuka smanjenog kretanja i aktivnosti, stanarima je preporučeno da se ne borave na otvorenom, niti uz staklene površine, a ugostiteljima da tijekom akcije ne planiraju rad.

Autobusni kolodvor Žabica privremeno se nalazi na autobusnom terminalu na Delti, u subotu popodne zatvara se za plovidbu Riječki zaljev, au nedjelju će na snazi ​​biti i zabrana zone letova iznad riječke luke.

Očekuje se da će u nedjelju biti pogodno za premještanje rudnika, ali ako se vremenski uvjeti pogoršaju, akcija će se odgođena.

Područje oko bombe pronađene u petak posve je osigurano

U Rijeci je u petak, na gradilištu u riječkom naselju Krnjevo, pronađena zaostala bomba iz Drugog svjetskog rata, a načelnik Mance je rekao da će sljedećih dana raditi procjenu kako ćete ukloniti i neutralizirati te da je to područje posve osigurano.

Odmah po dojavi o pronađenom predmetu za koji se posumnjalo da je eksplozivno sredstvo, na gradilište su upućeni policijski službenici i stručno osposobljeni djelatnici za protueksplozijsku zaštitu. Oni su potvrdili da je riječ o zaostalu zrakoplovnu bombunaveli su u petak iz Policijske uprave primorsko-goranske.

Radovi na gradilištu su zaustavljeni, policijski službenici osiguravaju mjesto izuma, ao daljnjem postupku uklanjanja i uništavanja te bombe javnost će biti pravovremeno obaviještena, dodali su.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr