Pod utjecajem vlasti, crkve i nacionalističke policije kod susjeda zabranila skup LGBTIQ aktivista: “Ustanite protiv Sodome i Gomore”

Vlasti Republike Srpske zabranile su skup koji su u Banjoj Luci planirali organizacije koje promiču prava LGBTIQ osoba nakon što su se njegovom održavanju usprotivili najviši entitetski dužnosnici predvođeni Miloradom Dodikom te predstavnici Pravoslavne crkve i nacionalističkih nevladinih organizacija.


Skup trebao je biti organiziran u subotu poslije podne u zatvorenom prostoru uz filmsku projekciju i tribinu a banjolučka policija odluku o zabrani objavila tek nekoliko sati ranije.

U policijskom su priopćenju naveli kako su skup zabranili nakon analize svih sigurnosnih aspekata, zaključili su da postoji realna mogućnost da “dođe do većeg ugrožavanja ljudi i imovine”.

Istaknuli su pri tom kako je u proteklim danima uslijedio niz negativne reakcije na najavu organiziranja skupa dok su organizatorima i eventualnim sudionicima upućene prijetnje.

Skup su zajednički organizirali banjalučka nevladina organizacija “Geto” i “Parada ponosa BiH”, koja sa sjedištem u Sarajevu već godinama organizira ulične šetnje u glavnom gradu Bosne i Hercegovine pozivajući se na osiguranje ljudskih prava pripadnicima LGBTIQ populacije.

I ove će godine takva manifestacija u Sarajevu biti upriličena potkraj lipnja no u Banjoj Luci nisu dopustili ni skup koji je trebao biti u zatvorenom prostoru.

“Ja sam protiv togapa da odmah znate”, kazao je u petak novinarima predsjednik RS-a Dodik, a na pitanje zašto, odgovorio je da takva okupljanja “drugima smetaju”.

Pozivao je tijelo vlasti da skup zabrane što je policija u subotu i učinila.

Protiv skupa očitovao se i gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković uz pojašnjenje da se zalaže za očuvanje vrijednosti patrijarhalnog društva, dok je episkop Srpske pravoslavne crkve (SPC) Fotije pozvao vjernike da “ustanu protiv Sodome i Gomore”.

Iz “Bh povorke ponosa” na ovo su reagirali porukom kako unatoč zabranama neće odustati od borbe za jednakost svih LGBTIQ osoba u BiH.

“Naša borba nije samo borba za prava LGBTIQ zajednice, već je to borba za prava svih marginaliziranih osoba u bosanskohercegovačkom društvu”, stoji u njihovom saopćenju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr