Uklanjanje mine: Danas u Rijeci evakuacija stanara i obustava prometa u većem dijelu grada

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Rijeke Hinko Mance poručio je građanima da je akcija posve osigurana te da slušaju i postupaju po uputama kako bi završila što prije

Uoči složene akcije uklanjanja i neutraliziranja mine zaostale iz Drugog svjetskog rata na podmorju riječke luke, danas u zoni neposredne potencijalne opasnosti, zbog sigurnosti i zaštite ljudskih života, mještani će biti evakuirani, a promet će biti obustavljen.

POGLEDAJTE VIDEO:

Evakuacija bi trebala biti završena do 22 sata, kada će biti obustavljen i promet.

Uklanjanje mina počet će u nedjelju rano ujutro, a mina će se plovilom prevesti na određenu lokaciju u Riječkom zaljevu i neutralizirati.

Izdane su detaljne upute o postupanju i evakuaciji građana koji žive u zoni neposredne potencijalne opasnosti, a početak i završetak akcije označit će se sirenama za početak i prestanak opasnosti.

Mance: Građani trebaju postupati po uputama

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Rijeke Hinko Mance poručio je građanima da je akcija posve osigurana da slušaju i postupaju po uputama kako bi završila što prije.

U riječkoj luci je tijekom infrastrukturnih radova potkraj lipnja otkrivena protubrodska mina iz Drugog svjetskog rata, koja dosad nije bila uočena jer je dijelom bila ukopana u muljevito morsko dno.

Zbog karakteristika i lokacije na kojoj je pronađena minu nije moguće uništiti na mjestu pronalaska pa je izrađen Plan izmještanja i neutralizacije u kojem su sudjelovali Stožer civilne zaštite Rijeka, Policijska uprava primorsko-goranskog sudjeluju Područna protueksplozijska postrojba Rijeka, Grad Rijeka, komunalna poduzeća i dr. službe.

Foto: 24sata/Grafika

Područje uz riječku luku je radi sigurnosti podijeljeno na „crvenu zonu“ neposredne potencijalne opasnosti iz koje će biti evakuirano oko 500 stanara i „žutu zonu.“

U “crvenoj zoni” su ulice oko Putničke obale, od trga Žabice i Krešimirove ulice na zapadu, preko Adamićeve ulice i Rive do Rive Boduli i gradske tržnice na istoku.

Iz te zone bit će provedena potpuna evakuacija, koja će trajati do nedjelje kasno poslijepodne ili uvečer, kada neutralizacija rudnika bude završena, a podrazumijeva i obustavu rada svih gospodarskih, poduzetničkih, ugostiteljskih i ostalih djelatnosti.

U „crvenoj zoni“, ali i na širem području, bit će onemogućen sav cestovni, željeznički, zračni i pomorski promet pa će se cestovni promet odvijati tzv. sjevernim koridorom središtem grada.

Za “žutu zonu” izdana je preporuka smanjenog kretanja i aktivnosti, stanarima je preporučeno da se ne borave na otvorenom, niti uz staklene površine, a ugostiteljima da tijekom akcije ne planiraju rad.

Autobusni kolodvor Žabica privremeno se nalazi na autobusnom terminalu na Delti, u subotu popodne zatvara se za plovidbu Riječki zaljev, au nedjelju će na snazi ​​biti i zabrana zone letova iznad riječke luke.

Očekuje se da će u nedjelju biti pogodno za premještanje rudnika, no ako se vremenski uvjeti pogoršaju, akcija će se odgoditi.

Mance: Područje oko bombe pronađene u petak posve je osigurano

U Rijeci je u petak, na gradilištu u riječkom naselju Krnjevo, pronađena zaostala bomba iz Drugog svjetskog rata, a načelnik Mance je rekao da će sljedećih dana raditi procjenu kako ćete ukloniti i neutralizirati te da je to područje posve osigurano.

Odmah po dojavi o pronađenom predmetu, za koji se sumnja da je eksplozivna naprava, na gradilište su upućeni policijski službenici i stručno osposobljeni djelatnici protueksplozijske zaštite. Potvrdili su da je riječ o zaostaloj zrakoplovnoj bombi, priopćila je u petak PU primorsko-goranska.

Radovi na gradilištu su zaustavljeni, policijski službenici osiguravaju mjesto pronalaska, a javnost će pravodobno obavijestiti o daljnjim postupcima, radi izmještanja i uništenja te bombe, dodali su.

Najčitaniji članci

Odaberi temu koju želiš pratiti Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temiIzvor: 24sata.hr