Evo što se dogodi kad pijete pivo svaki dan

Alkohol je sedativ, zbog kojeg lako zaspimo.

Novinar američkog portala odlučio je svakodnevno piti pivo. Evo kako je to utjecalo na njegovu svakodnevicu i što je zaključio na kraju tjedna.

Smjernice za korištenje alkohola Centra za kontrolu i prevenciju bolesti navode da se jedno piće dnevno za žene i dva pića dnevno za muškarce smatraju umjerenim pijenjem, ali se stručnjaci ne slažu oko najsigurnije količine alkohola, koja ovisi o čimbenicima kao što je povijest zlouporabe tvari, aktivna mentalna bolest ili zdravstvena stanja poput dijabetesa, bolesti jetre ili bubrega, pišeZdravi.

Mnogo je razloga zašto ne piti alkohol. Alkohol može utjecati na hormone i povezan je s bolestima srca i visokim krvnim tlakom – plus, prekomjerno pijenje je uvijek loša ideja. Ako pročitate o tome što se događa s vašim jetrom kada prestanete piti, možda ćete biti nadahnuti da više nikada ne pijete.

Ispijanje piva me činilo sitim

“Prvi dan sam popio pivo oko 17:00 kad sam završio sa svojim radnim danom. Za ovaj eksperiment odabrao sam piti India Pale Ale (IPA) proizveden na farmi nekoliko kilometara od moje kuće u sjevernom dijelu New Yorka. IPA su znatno teže od lagera i primijetio sam nešto što mnogi ljudi osjete kad piju pivo – osjećao sam se sitim”, rekao je novinar.

Ovo je uobičajen osjećaj, a javlja se zbog nekoliko čimbenika. Jedan je jednostavan karbonizacija piva, što može izazvati osjećaj nadutosti zbog isparavanja ugljičnog dioksida koji se koristi za stvaranje pjenušanja. To dovodi do sitosti i bez obroka.

Pivo može iritirati želudac i može biti upalno i kiselo, što može dovesti do žgaravice i nadutosti. Alkohol također utječe na metaboličke procese koji razgrađuju hranu i izvlače kalorije i hranjive tvari. Kada se unese alkoholno piće, jetra daje prednost svom metabolizmu u odnosu na metabolizam drugih makronutrijenata koji donose kalorije, kao što su šećeri i masti.

“Ne samo da sam zbog piva bio sit i nisam htio jesti, nego i kad sam jeo, pivo je ometalo moje tijelo u obradi hranjivih tvari. Te prve večeri večerao sam malo kasnije – nakon što sam prestao osjećati sitost od piva – i nisam dobro spavao, što je možda bilo zbog piva ili kasnije večeri. Ostatak tjedna pio sam pivo nakon večere ili uz malo hrane”, kaže novinar.

Umorilo me ispijanje piva

Alkohol je sedativ zbog čega nas lako uspava. Taj osjećaj često prestane u nezgodno vrijeme i uzrokuje budnost usred noći. Tijelo tada pokušava povećati razinu kompenzacije hormona stresa, poput kortizola i epinefrina.

Nalet ovih hormona može probuditi osobu čak i iz relativno dubokog sna. Pivo također djeluje kao relaksant mišića i može pogoršati apneju za vrijeme spavanja. Uz sve to, alkohol (ne samo pivo) je diuretik, koji se može poremetiti noćnim odlascima na WC.

Ispijanje piva pomoglo mi je da se osjećam opušteno

“Bez obzira na to jesam li popio pivo prije, za vrijeme ili nakon večeri, opuštanje je bilo vidljivo nakon prvih nekoliko gutljaja i nije čudno zašto je taj osjećaj opuštanja velikog dijela privlačnosti alkohola”, kaže novinar. Postoje snažni dokazi da alkohol djeluje kao oponašač tvari koja se zove GABA, što je skraćenica za gama-aminomaslačnu kiselinu. GABA je neurotransmiter koji smanjuje električnu aktivnost u mnogim dijelovima mozga, što dovodi do ugodnog, opuštajućeg učinka, slično onom koji se osjeća nakon uzimanja tablete za smirenje. Ovo možda zvuči idealno, ali nije.

Druga strana alkoholne mimikrije GABA-e također može spriječiti prirodnu proizvodnju i korištenje iste GABA-e, zbog mehanizama povratne sprege homeostaze kao što je gore objašnjeno. To može dovesti do tjeskobe kako alkohol nestane, što rezultira većom potrebom za konzumacijom alkohola kako bi se ponovno uspostavio osjećaj opuštenosti.

“Iako uživam u opuštajućem učinku piva, a uživanje u hladnom pivu s prijateljima bezvremena je tradicija koja ne pokazuje znakove izumiranja,

Više o temiIzvor:Poslovni.hr