Nastavlja se snažno kolebanje cijena plina kao posljedica rastuće potražnje za skladištenjem

Cijene plina i dalje snažno fluktuiraju u rasponu od 42-52 eura po MWh. Posljedica je to rastuće potražnje za skladištima plina zbog neizvjesnosti uzrokovane prekidom proizvodnje energije u Francuskoj i lošijom prognozom proizvodnje električne energije iz vjetroelektrane, navodi se u priopćenju. Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Štoviše, nakon blagog vremena, i ove godine se očekuje nepovoljan utjecaj suše na vodostaj, što otežava transport glavnih sirovina (ugljen) i smanjuje hidro i nuklearni potencijal na štetu proizvodnje električne energije. Sve to u okruženju u kojem rast azijske potražnje za plinom u LNG kanalima može polučiti ispod planskih rezultata kolektivne kupnje plina članica EU na svjetskim tržištima od travnja nadalje.

Cilj na razini EU je, naime, napuniti skladišta do razine od 90 posto, što se može pokazati izazovnim uslijed potpunog odustajanja od ruskog plina te oporavka energetski intenzivne proizvodnje u EU uz rast potražnje industrije plinom do 15 posto u odnosu na ljeto 2022. godine. Uzevši sve u obzir, cijene plina mogle bi ponovno krenuti prema 90-100 eura po MWh kroz ljeto ove godine.

Jedino SAD najavljuje povećanje uroda pšenice

To bi moglo rezultirati ponovnim povećanjem cijena električne energije (sa sadašnjih 150 eura po MWh) na izlaz nepovoljna klimatska kretanja negativno utječu. Europske cijene pšenice zabilježile su blagi rast iznad 270 eura po tonu zbog određene nervoze tijekom pregovora Rusije i Ujedinjenih naroda oko nastavka trgovinskog sporazuma s Ukrajinom o izvozu pšenice.

Ako u zadnjem trenu nema primjedbi, postojeći bi se ugovor trebao automatski produljiti za 120 dana. U međuvremenu nema odgovora na zahtjeve ruske strane da se olakša izvoz drugih poljoprivrednih kultura u tu zemlju, trenutno pod sankcijama zapadnih zemalja. Sve u svemu, u budućnosti treba očekivati ​​nastavak izrazitih razlika u pogledu na prirodu budućih trgovinskih sporazuma za izvoz žitarica, koji u svakom

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr