Policija dnevno uhvati i do tri krijumčara migranata: Naplaćuju stotine eura po osobi, ne znaju niti organizatori

Policija na cestama dnevno uhvati i do tri krijumčara migranata. Riječ je o mlađim muškarcima koji putem društvenih mreža dobivaju ponudu za prijevoz po cijeni od nekoliko stotina eura po migrantu.


Policija je u prošloj godini imala više od 50.000 postupanja u ilegalnim ulascima u Republici Hrvatskoj, što je povećanje od čak 190 posto u odnosu na godinu prije, a podaci o gotovo 6000 postupanja samo u prva dva mjeseca ove godine nagovještavaju da će ove godine vjerojatno nadmašiti prethodnu.

Prema podacima MUP-a, gotovo svakoga dana na hrvatskim cestama uhvate po tri krijumčarašto znači da ih je zapravo “u prometu” višestruko više.

Tko su krijumčari? Osobe koje su već činile kaznena djela, ali i obiteljski ljudi bez kriminalne prošlosti koji su željene brže zarade. Uglavnom su to državljani država na putu kretanja migranata koji čine udio od 60-70 posto u ukupnom broju (Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Slovenija).

“U određenom broju slučajeva, što nije zanemarivo, evidentirani su državljani istočne Europe, najčešće iz Ukrajine, Rumunjske, Moldavije i Bugarske”, rekli su u MUP-u. Jutarnji list.

Za krijumčarenje tj. “protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Schengenskog sporazuma” u prva dva mjeseca 2023. godine za 91 kazneno djelo procesuirano je 105 počiniteljaau 2022. godini evidentirano je ukupno 914 kaznenih djela za koja su procesuirana 774 počinitelja, kažu nam u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Riječ je mahom o mlađim muškarcima koji preko Facebooka ili telegrama dobivaju ponudu za prijevoz putnika, unajme automobil, dobivaju lokaciju na kojoj moraju pokupiti ilegalce i mjesto gdje ih trebaju ostaviti. Naknada je nekoliko stotina eura po čovjekua u pravilu nikad ne upoznaju organizatore krijumčarenja.

Najbolje prolaze oni koji voze dva putnika jer ne izazivaju pozornost policije, a najgore su oni s pretovarenim kombijima i dostavnim vozilima.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr