Počelo neutraliziranja mine: Riječka luka je prazna, evakuirano oko 500 građana

Oglasom sirene za opasnost u nedjelju ujutro, deset minuta nakon šest sati, započela je složena akcija uklanjanja i neutraliziranja zaostale protubrodske mine iz Drugog svjetskog rata iz riječke luke.

GalerijaEvakuacija građana zbog neutraliziranja mina u Rijeci - 1 Evakuacija građana zbog neutraliziranja mina u Rijeci - 2 Evakuacija građana zbog neutraliziranja mina u Rijeci - 3 +4Prazna riječka luka uoči neutraliziranja protubrodske mine


Kako je najavljeno iz Stožera civilne zaštite Grada Rijeke, zaostalu će se minu iz luke plovila prevesti na predviđenu lokaciju na moru u Riječkom zaljevu i neutralizirati. Uoči akcije provedena je potpuna evakuacija zbog sigurnosti i zaštite ljudskih života.

U subotu je iz zgrade u zoni neposredne potencijalne opasnosti u slučaju aktiviranja mine evakuirano oko 500 stanara. Sve je prošlo bez problema, većina si je sama organizirala privremeni smještaj, a manji dio smjestio se u Dvoranu mladosti na Trsatu, gdje su organizirani ležajevi i osvježenje.

Obustavljen je rad svih gospodarskih, poduzetničkih, ugostiteljskih i ostalih djelatnosti. Tijekom subote s parkirališta u zoni opasnosti premještena su parkirana vozila, s putničke obale u riječkoj luci privremeno su premještena i sva plovila, a Riječki zaljev zatvoren je za plovidbu. Na snazi ​​je i zaštićena zona letova iznad riječke luke, posebno za dronove.

Područje uz riječku luku je radi sigurnosti podijeljeno na crvenu zonu neposredna potencijalna opasnost iz koje su evakuirani stanovnici i žuta zona. U crvenoj zoni su ulice oko Putničke obale, od Trga Žabica i Krešimirove ulice na zapadu, preko Adamićeve ulice i Rive do Rive Boduli i gradske tržnice na istoku.

U crvenoj zoni onemogućen je sav promet pa se cestovni promet odvija tzv. sjevernim koridorom središtem grada. Stanarima u “žutoj zoni” preporučeno je da se ne borave na otvorenom, niti uz staklene površine, a ugostiteljima da tijekom akcije ne planiraju rad.

Neutralizacija mine očekuje se u popodnevnim satimaa završetak akcije bit će obilježen sirenama prestanka opasnosti.

U riječkoj luci je tijekom infrastrukturnih radova potkraj lipnja otkrivena protubrodska mina iz Drugog svjetskog rata, koja dosad nije bila uočena jer je dijelom ukopana u muljevito morsko dno.

Zbog karakteristika i lokacije na kojoj je pronađena, minu nije moguće uništiti na mjestu pronalaska stoga se provodi plan izmještanja i neutralizacije u kojem sudjeluju Stožer civilne zaštite Grada Rijeke, Policijska uprava primorsko-goranska, Područna protueksplozijska postrojba Rijeka, Grad Rijeka, komunalne i druge službe. .

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr