Tri LGBTI aktivistice ozlijeđena u središtu Banjaluke u napadu nasilnika

Tri aktivista LGBTI zajednice ozlijeđena su u subotu navečer u napadu nasilnika u središtu Banja Luke pošto im tijekom dana nije bilo dopušteno održavanje parade koju su usprotivili i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik te gradonačelnik Draško Stanivuković.


Nešto prije 19 sati u banjalučkom naselju Obilićevo tridesetak huligana napalo je LGBTI aktiviste koji su se tu spontano okupili jer im je prethodno zabranjeno održavanje Povorke ponosa u centru grada, javili su policija i lokalni mediji.

Tom prigodom ozlijeđena su tri aktivista, a jednom je ukazana pomoć u Domu zdravlja. Napadači su imali kapuljače, te nisu imali obilježja.

Preostali sudionici okupljeni prevezeni su pod snažnom policijskom pratnjom Policijske uprave Banjaluke gdje su zadržani i daju izjave policijskim službenicima.

Aktivisti su optužili policiju da im nije priskočila u pomoć dok su ih tukli nasilnici.

U policijskom priopćenju se o tim optužbama nisu očitovali. Policija je dodala da radi na rasvjetljavanju nasilja i otkrivanju počinitelja.

Vlasti Republike Srpske zabranile su skup jer su se njegovom održavanju protivili najviši entitetski dužnosnici predvođeni Miloradom Dodikom te predstavnici pravoslavne crkve i nacionalističkih nevladinih organizacija.

Skup je trebao biti organiziran u subotu poslijepodne u zatvorenom prostoru uz filmsku projekciju i tribinu, a banjalučka policija je samo nekoliko sati ranije najavila zabranu.

U policijskom priopćenju navodi se da je okupljanje zabranjeno nakon analize svih sigurnosnih aspekata i zaključka da postoji stvarna mogućnost “postojanja veće opasnosti za ljude i imovinu”.

Policija je pritom istaknula da je u proteklim danima uslijedio niz negativnih reakcija na najavu organiziranja skupa dok su organizatorima i eventualnim sudionicima upućene prijetnje.

“Ja sam protiv toga, samo da znate”, rekao je u petak novinarima predsjednik RS-a Dodik, a na pitanje zašto, odgovorio je da takva okupljanja “uznemiruju druge”.

Pozvao je tijelo vlasti da skup zabrane što je policija u subotu i učinila.

Protiv okupljanja oglasio se i gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković, koji je objasnio da se zalaže za očuvanje vrijednosti patrijarhalnog društva, dok je episkop Srpske pravoslavne crkve (SPC) Fotije pozvao vjernike da “ustanu protiv Sodome i Gomore”.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr