Talijanska četvrta mafija: Malo poznata, ali brutalna

Krvavi ratovi lokalnih mafijaških klanova nekoć su se pripisivali svađama među poljoprivrednicima, no takozvana “Četvrta mafija”, nakon mnogo kasnije sicilijanske Cosa Nostre, kalabrijske ‘Ndranghete i napuljske Camorre, konačno je digla zemlju na noge .

Nakon što su mu u glavu uperili napunjen pištolj, talijanski zemljoposjednik Lazzaro D’Auria konačno je pristao na zahtjev nove i najnasilnije mafije u zemlji.

D’Auria, poljoprivrednik iz talijanske regije Apulije, u prošlosti je u više navrata odolio njihovim pokušajima iznude. To je uključivalo prijetnje te podmetanje požara i pravljenje štete na njegovim usjevima i imovini.

Ali nakon iznenadnog posjeta desetorice muškaraca, uključujući ‘bossa’ s pištoljem, poljoprivrednik je pristao plaćati im 150 tisuća eura godišnje.

D’Auria je već idući dan prijavio policiji i postao jedan od rijetkih ljudi koji su se suprotstavili nerazvikanoj mafiji u Foggii. Iako se dugo ignorirala, danas se smatra najnasilnijim talijanskom kriminalnom organizacijom.

“Kada bi više građana podizalo tužbe, lokalna mafija bi oslabila”, rekao je D’Auria koji od 2017. živi pod policijskom zaštitom.

Građani, progovorite!” poziva 57-godišnji farmer koji smatra da nedavni potezi vlasti ukazuju na to da bi se lokalna mafija mogla oslabiti ako lokalno stanovništvo prevlada svoje strahove.

Primitivna mafija

Krvavi ratovi lokalnih mafijaških klanova nekoć su se pripisivali svađama među poljoprivrednicima, no takozvana “Četvrta mafija”, nakon mnogo kasnije sicilijanske Cosa Nostre, kalabrijske ‘Ndranghete i napuljske Camorre, konačno je digla zemlju na noge .

Najmlađa talijanska mafija već ima kontrolu nad velikom jugoistočnom regijom Apulijom. Svoju blagajnu pune trgovinom droge, iznudama, oružanim pljačkama i krađom vozila i stoke za otkupninu.

“To je rudimentarna, primitivna mafija. Vrlo nasilan i vrlo agresivan”, rekao je Ludovico Vaccaro, Foggiejev javni tužitelj.

Dok su druge mafijaške organizacije prešle na manje upadljive i profitabilnije aktivnosti, uključujući infiltraciju u legalnu ekonomiju, mafija u Foggiji je još uvijek u povojima.

”Ostale mafijaške skupine evoluirale su pa manje pucaju i rade tiho kako bi ostale neprimijećene. A ovo je još uvijek mafija koja, da bi pokazala svoju moć nad teritorijem, puca i ubija”, rekao je Vaccaro.

Kozja glava

Mafija iz Foggieja zapravo je naziv za organizaciju koja se sastoji od različitih skupina.

Pokrajina Foggia treća je u Italiji po stopi ubojstava, a pet od 16 ubojstava prošle godine bio je povezan s mafijom.

Mafijaški ‘obitelji’ s različitih područja često surađuju te između sebe dijele iznuđeni novac kojim se plaćaju suradnici i zatvorenici.

“Ponekad dođe do sukoba oko raspodjele nelegalno stečenog novca, nakon čega se potuku i počnu međusobno ubijati”, rekao je zamjenik načelnika policije Mario Grassia.

Svaka skupina ima svoju posebnost, od oružanih pljački teretnih kamiona u Cerignoli do ‘tradicionalnih’ metoda korištenih u Foggii. Ondje, nakon noćnih bombardiranja izloga i automobila, mnogi kolebljivi trgovci ipak odluče platiti mafiji.

Ako ne plate, poljoprivrednicima u San Severu često posječu masline, spale usjeve ili ukradu traktore i stoku.

U Garganu, čija atraktivna obala dovodi brojne turiste, ali i albanske pošiljke droge, mafija je izuzetno nasilna.

Prije četiri godine ljudska lubanja postavljena je ispred općinske zgrade za gradonačelnika malog grada Monte San’Angela. Iste godine je kozja glava, oderana i probijena nožem, ostavljena odvjetniku majke nestale žrtve mafije.

Mafija u Garganu poznata je po tome da puca žrtvama u lice ili ih baca u špilje, poručile su vlasti.

“Lako je sakriti stvari. Tu i tamo naiđemo na nešto ozbiljno poput ukradenih automobila i tijela nestalih ljudi”, rekao je javni tužitelj Vaccaro.

Nitko nije progovorio

Tijekom nedavne vožnje s policijom kroz grad Foggiu, novinari AFP-a vidjeli su brojne podsjetnike na krvoproliće koje je desetljećima teroriziralo stanovništvo.

Ondje je mjesto na kojem je 1992. godine ustrijeljen građevinar Giovanni Panunzio jer je prvi prijavio mafiju. Ondje je i napuštena seoska kuća u kojoj je policija prošle godine spriječila zasjedu lokalnog poduzetnika i kafića čiji je vlasnik umro nakon što je uboden u oko tijekom pljačke 2020. godine.

Trenutačno nema mafijaških ratova, ali još uvijek ima računa koji se podmiruju”, rekao je detektiv koji je želio ostati anoniman.

U studenome 2022. Nicola Di Rienzo (21) satima je ležao mrtav u javnom parku nakon što je pet puta ustrijeljen prije nego što mu je predao 17-godišnji ubojica.

U međuvremenu ”nitko nije ništa rekao, nitko nije ništa čuo”, rekao je detektiv.

Zamjenik šefa policije Grassia je rekao da je posebno zabrinut jer su tri prošlogodišnja ubojstva počinili maloljetnici.

“Oni koji sudjeluju u tim ‘dječjim bandama’ imaju rodbinske veze s pojedincima povezanima s organiziranim kriminalom”, rekao je.

Najnovija opasnost je infiltracija u javne institucije. Gradsko vijeće Foggie raspušteno je 2021. zbog infiltracije mafije, a gradonačelnik je uhićen pod optužbama za korupciju.

Zaostala suđenja

Posljednjih godina brojni mafijaški bosovi, uključujući Rocca Morettija i Roberta Sinesija, završili su u zatvoru u nastojanjima vlasti da preuzmu kontrolu nad teritorijem gdje je dominirala mafija.

Skoro oslobađanje jednog od njihovih rivala, Raffaelea Tolonesea, i prošlomjesečni bijeg iz zatvora ‘bossa’ iz Gargana, Marca Raduana, donose nove izazove.

Ministar unutarnjih poslova Matteo Piantedosi posjetio je Foggiju u veljači kako bi pokušao umiriti lokalno stanovništvo. Obećao im je povećanje sigurnosti koje uključuje postavljanje nadzornih kamera i ulične rasvjete, za koje lokalne vlasti kažu da su prijeko potrebne.

Više o temiIzvor:Poslovni.hr