Vučić nije potpisao sporazum o normalizaciji odnosa s Kosovom: Spremni smo raditi na implementaciji do naših crvenih linija

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u nedjelju da nije potpisao sporazum o normalizaciji odnosa s Kosovom jer je Srbija međunarodno priznata država i ne želi s Kosovom sklapati “međunarodnopravne sporazume koji nisu međunarodnopravno priznati”.


Vučić je, komentirajući u javnom obraćanju aneks koji je jučer pod pokroviteljstvom EU-a usuglašen u Ohridu na prethodno prihvaćenoj osnovi europski sporazumrekao da pažljivo odmjerava i svaku izgovorenu riječ, pozivajući se na članak 3. Bečke konvencije po kojem i suglasnost predsjednika države ima razinu obveze.

“Zato sam odbijao davati izjave poput ‘prihvaćamo’ već (sam rekao) ‘prihvaćamo koncept’ i ‘radit ćemo na implementaciji’ ili ‘spremni smo da radimo'”, naveo je Vučić.

On je istaknuo spremnost Srbije da “radi na provedbi sve do svojih crvenih linija”.

Vučić je ocijenio da u Beograd više ne ovisi o provedbi žalbenog sporazuma “o dobroj volji Prištine*, već o tome koliko je Srbija spremna napraviti “određene stvari na svom europskom putu”.

Postoje zasebno preuzete obveze obiju strana čija će se provedba kontrolirati i nadzirati EU, dodao je Vučić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr