Cijene nafte kliznule prema 72 dolara, ulagači strahuju od recesije

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 72 dolarapritisnut strahovima da bi rizici u globalnom bankarskom sektoru i potencijalni rast kamatnih stopa u SAD-u mogli izazvati recesiju koja bi smanjila potražnju.

Već londonskom je tržišna cijena barela s rokovima isporuke u svibnju oko podneva bila niža za 87 centi nego na zatvaranju trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je na 72,10 dolara. Prošli petak zaključio je trgovinu u minus 1,73 dolara.

Već američkom tržištu barelom s rokovima isporuke u travnju trgovalo se danas po 85 centi nižoj cijeni, od 65,89 dolara. Prošli petak zaključio je trgovinu u minusu od 1,61 dolar. Aktivnije se danas trgovalo barelima s rokom isporuke u svibnju čija je cijena kliznula na 66,11 dolara.

Tržište je na kraju prošlog tjedna poljuljalo produbljivanje krize u bankarskom sektoru u SAD-u i Švicarskoj. Ulagači strahuju da bi kriza mogla gurnuti gospodarstvo u recesiju, što bi značilo slabiju potražnju za naftom.

Švicarski regulatori posredovali su tijekom vikenda u dogovoru prema kojem će posrnuli švicarski kredit preuzeti njegov veći domaći konkurent UBS kako bi se osigurala likvidnost i zaštitio švicarski financijski sustav.

U nedjelju su središnje banke velikih gospodarstava, uključujući američki Fed, Europsku središnju banku (ECB), britansku Bank of England, švicarsku, kanadsku i japansku središnju banku, objavile da će pojačati potporu likvidnosti mehanizama zamjene valute.

Unatoč tome, dionice banaka i obveznice ponovno su oslabili u ponedjeljak, signalizirajući da povjerenje ulagača još nije vraćeno.

– Tržište se fokusiralo na trenutne oscilacije u bankarskom sektoru i na potencijalnu odluku Feda da nastavi dizati kamatne stope – rekao je Baden Moore iz Nacionalne australske banke.

Većina ekonomista u Reutersovoj anketi očekuje da će američka središnja banka u srijedu podići kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, unatoč previranjima.

Neki poslovni čelnici pozivaju Fed da napravi pauzu od pooštravanja monetarne politike i kasnije poveća kamatne stope.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je to izvijestila barem u petak

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr