Cijene plina u Europi na najnižoj razini od ljeta 2021.

Cijena prirodnog plina pala je u ponedjeljak na europskom tržištu na najnižoj razini od srpnja 2021. godine, kliznuvši kratko ispod 40 eura po megavat satu (MWh) zahvaljujući slaboj potražnji na pragu proljeća.

Veleprodajna cijena plina, izmjerena referentnim terminskim ugovorom na nizozemskoj platformi TTF, spustila se jutros na 39,65 eura. Poslijepodne megavat satom se trgovalo po 40,18 eura.

Na kraju kolovoza prošle godine cijena plina bila je premašila 300 eura zbog krize u opskrbi ruskim plinom.

Do ruske invazije na Ukrajinu, Europa je većinu svoje potrošnje pokrivala uvozom iz Rusijea prošle je godine uvela opsežne sankcije Moskve, najavivši da će se riješiti planiranja ovisnosti o ruskom plinu.

Europske vlade požurile su napuniti skladišta pred prošlu zimu, pozivajući građane na štednju. Brojne tvrtke obustavile su proizvodnju kako bi smanjile potrošnju, ai potražnja za grijanjem bila je prigušena, zahvaljujući blagoj zimi, pa su zalihe dočekale proljeće na visokoj razini.

U takvim je uvjetima cijena prirodnog plina osjetno pala, a mogla bi se spustiti i još niže u uvjetima bankovne krize koju su potpirili slom američkihBanka Silicijske doline ja Banka potpisa i problemi u švicarcimaCredit Suisseu.

Kriza u financijskom sektoru općenito negativno utječe na gospodarstvo, što u konačnici znači i slabu potražnju za energijom, podsjeća agencija Dpa.

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr