Hrvati ipak ne idu na sud ovaj tjedan. Zambijska novinarka: Ne zna se kad počinje suđenje

VIŠE OD TRI MJESECA U ZAMBIJI

Foto: PIXSELL, 24sata

Hrvati su u privatnom smještaju i, kao i njihove obitelji, nestrpljivo čekaju početak suđenja kako bi zambijskom pravosuđu dokazali da su djecu iz DR Konga zakonito posvojili.

Do daljnjeg ništa od suđenja hrvatskim državljanima u Zambiji.

Iako su nam izvori iz Zambije prošli tjedan rekli da bi se suđenje Hrvatima trebalo održati u sklopu posebnih ročišta povodom 100. rođendana Odvjetničke komore Zambije, slučaj Hrvata, doznajemo, ipak nije uvršten.

– Još nije poznat datum početka suđenja na Višem sudu u Ndolu osmorici Hrvata. Objavljen je popis predmeta koji će se ovaj tjedan održati u sklopu posebnih rasprava, ali na njemu nema Hrvata – rekao je za 24 sata zambijski novinar koji prati pravosuđe.

Hrvata nema na popisu

Osmero hrvatskih državljana krajem veljače pušteno je da se brani sa slobode nakon što su u zatvoru proveli ukupno 65 dana. Nalaze se u privatnom smještaju, te s nestrpljenjem kao i njihove obitelji čekaju početak suđenja kako bi dokazali zambijskom pravosuđu da su djecu iz DR Konga posvojili legalno, odnosno da imaju pečatirane dokumente od posvajanja potvrđene od suda iz DR Konga, a posvajanje su, kao što je poznato potvrdili i hrvatski sudovi.

Čeka se da Yvonne Chembe odredi datum ročišta

Visoki sud u Ndolu odobrio je zahtjev Republike Zambije da se slučaj u kojem se osam Hrvata tereti za navodnu trgovinu djecom prebaci s Općinskog suda na Visoki sud, odluku je donijela sutkinja Visokog suda Yvonne Chembe koja je odobrila zahtjev države da se predmet ispita na višem sudu. . Sada se čeka da ona odredi početak suđenja, o čemu će obavijestiti odvjetnike Hrvata.

– Vlasti Zambije zatražile su ustupanje slučaja Visokom sudu jer je ovaj slučaj izazvao veliku pažnju, kako u zemlji, tako i na međunarodnoj razini, te bi bilo primjereno da se stvar ispita pred Visokim sudom – stoji u obrazloženju. zahtjeva Zambijskom visokom sudu uputio je pomoćnik imigracijskog službenika Kombe Sakeni.

U izjavi o zahtjevu podnesenom Visokom sudu u Ndoli, Kombe Sakeni je rekao kako je neizbježno da će zakoni Republike Hrvatske i DR Konga biti predmet razmatranja tijekom rasprave na suđenju.

Sakeni je nadalje u zahtjevu upućenom Visokom sudu naveo da će taj zahtjev biti za opću dobrobit stranaka i da neće nanijeti štetu optuženima.

Od zambijskog odvjetnika doznali smo da suđenje pred Visokim sudom traje vrlo kratko, uglavnom se već za tri tjedna izriče presuda, a obranu Hrvata posljednjih mjesec dana intenzivno priprema njihov odvjetnik Gideon Kalandanya.

Najčitaniji članci

Odaberi temu koju želiš pratiti Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temiIzvor: 24sata.hr