Za što sve koriste omekšivač za rublje

ZGODNI TRIKOVI

Foto: Davor Puklavec, Marko Prpić/Pixell, Dreamstime

Omekšivač ne mora nužno služiti samo za rublje, već ima široku primjenu u kućanstvu. Zapravo, može vam pomoći očistiti i osvježiti cijeli dom, a pokazao se odličnim i za skidanje starih tapeta

Izvrsno za čišćenje lajsni i radijatora

Sve što trebate napraviti malo je pomiješati omekšivača za rublje toplom vodom, zatim uzmite krpu od mikrovlakana, smočite je, iscijedite i njome obrišite prljave lajsne i radijatore. Osim što će biti čista, vaša će kuća prekrasno mirisati.

POGLEDAJTE VIDEO Kako organizirati hladnjak:

Pomaže kod brisanja prašine

Nekoliko kapi omekšivača stavite na krpu za brisanje prašine te prebrišite površine i predmete u kući. To djeluje na statički elektricitet, koji inače pogoduje sakupljanju prašine – to zapravo skup njegovog stvaranja. Osim toga, i to će dodatno namirisati prostor.

Za sjaj glatkih površina i stakla

Napravite sredstvo za poliranje tako da pomiješate omekšivač s vodom, u omjeru 1:4 (npr. jednu čašicu omekšivača i četiri vode). Ulijte u bocu s raspršivačem, pošpricajte po glatkoj površini i prebrišite suhom krpicom. Ovaj pripravak je pogodan i za staklene površine te tuš kabine.

Pomaže skinuti stare tapete

Pomiješajte u nekoj posudi pun čep omekšivača i četiri čaše tople vode (oko 1 litre) i spužvom nanesite natapete koje želite skinuti sa zida. Umjesto spužve možete koristiti i sprej. Važno je da je voda cijelo vrijeme topla. Mješavinu nanosite na dio tapete pa ogulite dok je još mokra, i tako redom.

Foto: Davor Puklavec, Marko Prpić/Pixell, Dreamstime

Omekšava kistove za bojanje

Nakon upotrebe i pranja kistova za slikanje, bojanje zidova itd. oprite ih iu vodi u koju ste stavili nekoliko kapi omekšivača. Dobro ih osušite i ostat će mekani do sljedećeg bojanja.

Pečena hrana se lakše čisti

Zaboravite ribanje žicom! Umjesto toga napunite, primjerice, lonac na kojem su slojevi zapečene hrane vodom u koju ste dodali malo omekšivača, ostavite oko sat vremena i naslage ćete lako ukloniti.

Uklanja tvrdokorne mrlje s prozora

Umjesto da sasušene naslage na prozorima premažete vodom i pokušavate ukloniti, premažite ih s malo omekšivača, pričekajte deset minuta i obrišite vlažnom krpom. Potom prozore operite uobičajenim načinom.

Služi i kao osvježivač prostora

Vrlo je jednostavno. U bočicu s raspršivačem ulijte omekšivač i vodu u omjeru 1:3, promućkajte i mješavinom pošpricajte zavjese, kauč, tepih ili unutrašnjost automobila, prtljažnik itd. Mirisat će predivno i dugotrajno.

Najčitaniji članci

Odaberi temu koju želiš pratiti Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temiIzvor: 24sata.hr