Imate li prometnu nesreću i trebaju vam iz inozemstva dijelovi za vozilo? Ovo su detalji koje morate znati

Iako se svi vozači trude izbjeći prometne nesreće, one se ipak događaju. Takozvane kvrcavice, prometne nesreće s manjom materijalnom štetom, vlasnici znaju biti prava noćna mora.


Vozilo vam je razbijeno i što dalje? Nakon što je riješena papirologija o prometnoj nesreći u kojoj je došlo do oštećenja, potrebno je potražiti rezervne dijelove i popraviti automobil.

Hrvatski političari u prometu: Ilustracija - 9Političarima prometne nesreće nisu strane: Čije se suze ne zaboravlja, a čiji je automobil ljubio žardinijeru s cvijećem?IlustracijaU prometnoj nesreći u Splitu teško ozlijeđeno dijete

Nabava rezervnih dijelova u ovlaštenim servisima može biti vrlo skupa. Vozači se zbog toga odlučuju za druge opcije, pogotovo ako oštećeno vozilo nije novo i nema veliku tržišnu vrijednost.

Potrebne dijelove neki će se tražiti na internetskim oglasnicima, dok će drugi krenuti u potragu izvan granica Hrvatske. Naime, na autogrobljima u, primjerice, Italiji moguće je nabaviti potrebne dijelove po niskim cijenama.

Imaš pravo, ostvari gaIlustracija – 2(Foto: Getty Images)

Fizička osoba smije uvoziti dijelove vozila samo za svoje potrebe. Uvezeni dijelovi ne smiju biti namijenjeni daljnjoj pretprodaji.

Vozač smije uvoziti dijelove samo ako je vlasnik istovrsnog oštećenog vozila. To će se dokazati prometnom dozvolom.

U slučaju kad se radi o vitalnim dijelovima za auto, poput karoserije ili motora – vozač može unijeti traženi dio uz dokaz o oštećenju vozila, odnosno policijski zapisnik o prometnoj nesreći ili šteti ili drugi valjani dokument.

Imaš pravo, ostvari gaIlustracija – 1(Foto: Getty Images)

Ne znate koja su vaša prava? Kako ih ostvariti? Država se nije previše potrudila objasniti što sve imamo pravo, ali mi smo tu da vam pomognemo. Jer ako imaš pravo – ostvari ga.

Svoju priču pošaljite na reporter@novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr