Hrvati u Zambiji ovaj tjedan ipak ne idu pred sud: “Ne zna se kada počinje suđenje”

Iako je ranije objavljeno da bi se Hrvatima uhićenima u Zambiji trebalo suditi ovaj tjedan, to se ipak neće dogoditi te je zasad nepoznato kada će biti sljedeće ročište.


Iako je bilo najavljeno da će se osmorici Hrvata suditi u sklopu posebne proslave 100. rođendana Odvjetničke komore Zambije, to se neće dogoditi.

“Još se ne zna datum početka suđenja na Visokom sudu u Ndoli za osmero Hrvata. Objavljen je popis slučajeva koji će se održati ovog tjedna u sklopu posebnih ročišta, br. Hrvata nema na njemu“, za 24sata rekao je zambijski novinar koji prati pravosuđe.

Podsjetimo, hrvatska osmorka je nakon 65 dana u zatvoru ponovno puštena da se brani sa slobode. Oni se nalaze u privatnom smještaju gdje čekaju početak suđenja za optužbe da su prokrijumčarili djecu iz Demokratske Republike Kongo.

Visoki sud u zambijskom gradu Ndola je odobrila zahtjev Republike Zambije za prijenos ovog predmeta s Općinskog suda na Visoki sud. Odluku je donijela sutkinja Visokog suda Yvonne Chembe, a sada čeka da odredi početak suđenjao čemu će obavijestiti odvjetnike Hrvata.

“Zambijske vlasti zatražile su prijenos slučaja na Visoki sud jer je ovaj slučaj izazvao široku pozornost, kako na nacionalnoj tako i na međunarodnoj razini, te bi bilo primjereno da se stvar ispita pred Visokim sudom”, stoji u obrazloženju zahtjeva koji je Zambijac uputio Visokom sudu. od strane pomoćnika službenika za imigraciju Kombea Sakenija.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr