PLIVA POVLAČI VAŽAN LIJEK, OPREZ! 'Preporučuje se da ga pacijenti vrate u ljekarnu i obrate se svom liječniku'

Foto: Duško Marušić / CROPIX

Autor: Dnevno.hr

Pliva povlači seriju lijeka Salbutamol zbog sumnje u neispravnost proizvoda.

Evo što je tvrtka rekla:

“PLIVA Hrvatska doo, u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode, provodi preventivno povlačenje serije lijeka Salbutamol Pliva 5 mg/ml otopina za atomizator zbog sumnje u neispravnost u kakvoći proizvoda. Preporučujem da pacijenti lijek vrate u ljekarnu i da se svom liječniku obrate radi nastavka terapije.

Salbutamol Pliva otopina za atomizator koristi se za olakšavanje teških simptoma stezanja u prsima, piskanja pri disanju i kašljama, primjerice kod osoba s astmom i nekim drugim oboljenjima dišnih putova. S tržišta se povlače sljedeće serije predmetnog lijeka: 15015321, 15000522, 15018422, 15036222 i 15036322.

Iako je moguća neispravnost u kakvoći primijećena samo u pojedinim pakiranjima prilikom provjere dugoročnog stabilnosti, predostrožnosti radi PLIVA Hrvatska doo poziva sve pacijente koji koriste Salbutamol Pliva 5 mg/ml otopinu za atomizator da lijek prestanu koristiti, da ga vrate u ljekarnu i obrate se svom liječniku radi prilagodbe daljnje terapije.

Na hrvatskom tržištu nema drugih dostupnih lijekova istog sastava i načina primjene, no dostupan je lijek s istom djelatnom tvari (salbutamol) u drugom farmaceutskom obliku (primjerice Ventolin®). Primjerenost korištenja navedenog lijeka za svakog bolesnika treba procijeniti nadležni liječnik. Pacijenti koji su prethodno koristili ovaj lijek nemaju razloga za zabrinutost.

Od kada su spomenute serije proizvoda prisutne na hrvatskom tržištu nije bilo prigovora na kakvoću proizvoda, niti prijave neočekivanih događaja prilikom uzimanja lijeka. U slučaju da su pacijentima potrebne dodatne informacije vezane uz prilagodbu terapije, mogu konzultirati nadležnog liječnika ili ljekarnika. PLIVA radi na tome da u ljekarnama što je prije moguće budu dostupne nove serije lijeka Salbutamol Pliva 5 mg/ml otopina za atomizator”, stoji u priopćenju.

Autor:Dnevno.hr

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr