Povlači se nekoliko serija jednog lijeka: Ako ga imate, vratite ga u ljekarnu i obratite se liječniku

Preventivno se povlači nekoliko serija lijeka Salbutamol Pliva 5 mg/ml otopina za atomizator. Ako ga imate, vratite ga u ljekarnu i kontaktirajte svog liječnika radi nastavka terapije.


Pliva Hrvatska u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode provodi preventivno povlačenje serije lijeka Salbutamol Pliva 5 mg/ml otopina za atomizator zbog sumnje u neispravnost u kakvoći proizvoda. Preporučujem da pacijenti lijek vrate u ljekarnu i da se svom liječniku obrate radi nastavka terapije.

Salbutamol Pliva otopina za atomizator koristi se za olakšavanje teških simptoma stezanja u prsima, piskanja pri disanju i kašlja, npr. u osoba s astmom i nekim drugim oboljenjima dišnih putova. S tržišta se povlače sljedeće serije ovog lijeka: 15015321, 15000522, 15018422, 15036222 i 15036322.

Iako je moguća neispravnost u kakvoći primijećena samo u pojedinim pakiranjima prilikom provjere dugotrajne stabilnosti, predostrožnosti radi Pliva Hrvatska doo poziva sve pacijente koji koriste Salbutamol Pliva 5 mg/ml otopinu za atomizator da lijek prestanu koristiti, da ga vrate u ljekarnu i obrate se svom liječniku radi prilagodbe daljnje terapije. Na hrvatskom tržištu nema drugih dostupnih lijekova istog sastava i načina primjene, no dostupan je lijek s istom djelatnom tvari (salbutamol) u drugom farmaceutskom obliku (primjerice Ventolin®). Primjerenost korištenja navedenog lijeka za svakog bolesnika treba procijeniti nadležni liječnik.

Pacijenti koji su prethodno koristili ovaj lijek nemaju razloga za zabrinutost. Od kada su spomenute serije proizvoda prisutne na hrvatskom tržištu nije bilo prigovora na kakvoću proizvoda, niti prijave neočekivanih događaja prilikom uzimanja lijeka.

U slučaju da su pacijentima potrebne dodatne informacije vezane uz prilagodbu terapije, mogu konzultirati nadležnog liječnika ili ljekarnika. Pliva radi na tome da u ljekarnama što je prije moguće budu dostupne nove serije lijekova Salbutamol Pliva 5 mg/ml otopina za atomizator, poručili su.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr