Rusi uzvraćaju udarac! Krenuli prema perjanici njemačke industrije: Mogli bi skupo platiti zbog politike sankcija

Foto: Tiskovna služba ruskog predsjednika/Guliver

Autor: IG

Ruski sud zamrznuo je svu imovinu Volkswagenove tvrtke u Rusiji, uključujući tvornicu u Kalugi s više od 4000 radnika, u sklopu tužbe koju je pokrenuo ruski proizvođač automobila GAZ. Volkswagen je zajedno s drugim stranim proizvođačima automobila obustavio poslovanje u Rusiji prošle godine nakon uvođenja sankcija zapadnih zemalja Moskve zbog rata u Ukrajini.

GAZ je pokušao zaustaviti bilo kakvu prodaju imovine u sklopu tužbe nakon što je Volkswagen raskinuo proizvodni ugovor u kolovozu. Prema sudskim dokumentima, GAZ traži 15,6 milijardi rubalja (201,3 milijuna dolara) odštete zbog raskinutog ugovora, tvrdeći da je Volkswagenov pokušaj izlaska s ruskog tržišta ugrozio njihove interese. Ruski sud je u ponedjeljak pristao zamrznuti svu Volkswagenovu imovinu u Rusiji dok traje spor s GAZ-om, što dodatno otežava Volkswagenove pokušaje gašenja poslovanja u Rusiji.

Volkswagenova ruska podružnica izjavila je da je iznenađena tužbom i da je njihovo partnerstvo “završilo prema zajednički dogovorenim uvjetima”. Međutim, navodi se da je Volkswagen u procesu podnošenja zahtjeva ruskim državnim tijelima za odobrenje prodaje svog udjela u ruskom ogranku tvrtke, uključujući i tvornicu u Kalugi, ruskom investitoru od povjerenja.

Napuštanje tržišta

Ruska vlada zahtijeva da tvrtke iz “neprijateljskih” zemalja, one koje su uvele sankcije Rusiji, moraju dobiti odobrenje vladine komisije za prodaju bilo koje ruske imovine. Strani ulagači strahuju da bi Rusija mogla poduzeti mjere za nacionalizaciju strateške imovine nakon uvođenja ograničenja prodaje. Prošlog srpnja, predsjednik Vladimir Putin izdao je dekret o preuzimanju pune kontrole nad plinskim i naftnim projektom Sahalin-2 na ruskom dalekom istoku, efektivno preuzevši gotovo 50% projekta od Shella i dviju japanskih kompanija.

Ostali vodeći zapadni proizvođači automobila također su pustili rusko tržište. Prošle godine, francuski Renault prodao je svoj većinski udio u Avtovazu ruskog državnog subjekta za simboličnu naknadu od jedne rublje.

Autor: IG

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr