Udruga Sjena iznenađena Plenkovićevom najavom: “Što se dogodilo preko vikenda?”

Najavu premijera Andreja Plenkovića da će roditelji njegovatelji nakon smrti djeteta dobiti naknadu deset mjeseci u udruzi Sjene ocijenili su u utorak iznenađujućom, ali i poručili kako naknadu treba uvesti u što kraćem roku.


Nakon što je premijer Andrej Plenković najavio da će roditelji njegovatelji nakon smrti djeteta strrimati naknadu deset mjeseciobratili su se iz udruge obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom Sjena.

“Bili smo iznenađeni jer nismo očekivaline znam što se dogodilo preko vikenda da smo dobili tu ponudu”, komentirala je najavu premijera Marica Mikulićdopredsjednica udruge.

Naime, vladajuća većina prošli petak je u Saboru odbila prijedlog Anke Mrak Taritaš (Glas) da se roditeljima njegovateljima produlji naknada još šest mjeseci nakon smrti djeteta.

Mikulić ističe da premijer Plenković samom najavom nije ništa konkretno riješio jer nije točno definirao kada će se uvesti.

„Najave smo imali i ranije, ali to nam ne znači ništa u skoro vrijemezakoni koji se tiču ​​ove populacije prolongiraju se dugi niz godina, a mi želimo i inzistiramo da se to pravo riješi u što kraćem roku”, rekao je Mikulić za Hinu.

S obzirom na proceduru ne može se očekivati ​​da će se naknada nakon smrti djeteta uvesti prije 1. siječnja 2024. godinesmatra Mikulić i pita što je roditeljima njegovim roditeljima kojima dijete umre u međuvremenu.

Vlada, ako želi i ima volje, to može riješiti već sutra ili prekosutra uredbom, dodala je.

Mikulić je ocijenila da uvođenje te naknade nije nikakva pobjeda, nego samo ispravljanje nepravde jer godinama su roditelji bili prepušteni sami sebi, a problematika gurana pod tepih.

Zaključila je i kako je žalosno što se mijenja u naknadama ne događaju dobrom voljom vladajućih, nego isključivo pod pritiskom roditelja djece s invaliditetom i borbom na ulicama.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr