Papa Benedikt bio je pod istragom kao suučesnik u aferi seksualnog zlostavljanja

Njemački tužitelji istraživali su pokojnog papu Benedikta XVI. kao mogućeg suučesnika u seksualnom zlostavljanju u vrijeme dok je bio nadbiskup u južnoj Njemačkoj, ali su istrage odbačene zbog nedostatka dokaza, objavili su u utorak tužitelji u Münchenu.


Istraga je obuhvatila tri visoka katolička svećenika, naveli su istraživači. Među njima su pokojni papa Benedikt, koji je kao kardinal Joseph Ratzinger bio nadbiskup Münchena i Freisinga od 1977. do 1982., kao i njegov nasljednik kardinal Friedrich Wetter te tadašnji generalni vikar Gerhard Gruber, koji je obavljao upravne dužnosti u nadbiskupiji.

Postupci su, međutim, jedan za druge odbačeni nakon što istrage nisu uspjeli osigurati odgovarajuće dokaze o kriminalnom ponašanju osoba odgovornih za crkveno osoblje, rekli su tužitelji.

Oni su istraživali više od 40 slučajeva sumnje na kaznena djela vezana uz prijavu o zlostavljanju, objavljenu u siječnju 2022.

Prostori u nadbiskupiji pretraženi su u veljači prošle godine. Pokojni papa Bendikt našao se na udar optužbi da nije dovoljno odlučno djelovao protiv svećenika optuženih za zlostavljanje tijekom vremena dok je bio nadbiskup i prefekt Kongregacije za nauk vjere, između 1981. i 2005. godine.

Izabran je za papu u travnju 2005., a dao je ostavku u veljači 2013. Preminuo je u prosincu 2022. u 95. godini života.

U izvješću o seksualnom zlostavljanju u nadbiskupiji Münchena i Freisinga, objavljenom početkom 2022., navodi se da je bilo najmanje 497 žrtava i 235 navodnih počinitelja zlostavljanja u razdoblju od 1945. pa do 2019.

U Njemačkoj sve više katoličkih vjernika u posljednje vrijeme izlazi iz Crkve, što se smatra posljedicom izvješća o zataškavanju seksualnog zlostavljanja djece i mladih.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr