Rođak ebole odnio pet života: Najsmrtonosniji virus proširio se u drugu zemlju

Petero ljudi umrlo je od virusa Marburg u sjeverozapadnoj regiji Kagera u Tanzaniji, priopćilo je tanzanijsko Ministarstvo zdravstva.


Tri osobe koje boluju od virusa Marburg liječe se u bolnici, a vlasti prate 161 kontakt, rekao je tanzanijski ministar zdravstva. Ummy Mwalimu nakon što je pet osoba umrla od marburškog virusa u sjeverozapadnoj regiji Kagera.

Ustvrdila je da je bolest suzbijena i da je uvjerena da se neće dalje širiti, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pohvalila je strategiju Tanzanije za kontrolu širenja virusa.

“Napori tanzanijskih zdravstvenih vlasti da utvrde uzrok bolesti jasan su pokazatelj odlučnosti da se učinkoviti odgovori na epidemiju”, rekao je regionalni direktor WHO-a za Afriku. Gost Matshidiso.

Virus Marburg rođak je jednako smrtonosnog virusa ebole – dijela obitelji filovirusa – i ubija u prosjeku polovicu zaraženih, prema podacima WHO-a.

Riječ je o teškoj, vrlo često smrtonosnoj bolesti, čiji simptomi uključuju glavobolju, visoku temperaturu, bolove u mišićima, povraćanje krvi i krvarenje i naposljetku otkazivanje organa.

Cjepiva ili antivirusni tretmani nisu odobreni za liječenje virusa, no rehidracija oralnim ili intravenoznim tekućinama nije poboljšala dosad preživljavanje, ističu iz WHO-a, piše BBC.

Ovaj se virus, srećom, širi se sporije od COVID-19. Potreban je bliži kontakt s izlučevinama bolesnika te se može prenositi seksualnim putem, zaraženom odjećom, posteljinom.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr