Utrka u nuklearnom naoružanju kreće ispočetka? Kad je riječ o Rusiji, jedna je stvar javna tajna

Dok se u medijima širi strah od nove borbe u naoružanju, neovisni ruski analitičari upozoravaju da je ruski nuklearni arsenal u mnogo gorem stanju nego što to prikazuje propaganda Kremlja. Detalje donosi reporter Dnevnika Nove TV Marko Stričević.

GalerijaRusko nuklearno oružje - 4 Rusko nuklearno oružje - 3 Rusko nuklearno oružje - 2 +0Rusko nuklearno oružje - 1


Nakon gotovo 13 mjeseci invazije ruskog predsjednika Vladimir Putin na Ukrajinu, zapadne zemlje već su pomalo navikle na ruske prijetnje nuklearnim oružjem.

Posljednju je izrekao bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedevspomenuvši mogući napad hipersoničnom raketom na sud u Hagu zbog podizanja optužnice protiv Putina.

Međutim,ruski nuklearni arsenal u znatno je lošem stanju nego što to prikazuje kremaljsku propagandu, upozoravaju neovisni ruski analitičari.

Posljednja testiranje atomskog oružja iznad površine zemlje provedene su prije više od pola stoljeća, kada je država u kojoj je Moskva bila glavni grad zvala Sovjetski Savez.

Testeri više nisu među živima, je li živo i samo oružje?

Vrhunski fizičari koji su provodili testiranja više nisu među živima. Postavlja se pitanje: je li živo i samo oružje?

U nuklearnom oružju odvijaju se vrlo složeni procesi. Pod djelovanjem zračenja mijenjaju se parametri u tim bombama, pa ne znamo kako će se ponašati nakon pet ili deset godina skladištenja. A da bi se saznalo, bomba mora biti aktivirana.

Brojni ruski analitičari naglašavaju da su, osim samih bombi, i brojni nosači nuklearnog oružja – podmornice, bombarderi i raketni sustavi – zreli za otpad ili su već izbačeni iz arsenala.

Rusiji se događa proces smanjenja količine nuklearnih nosača. Ono što Rusija proizvodi ne nadomješta ono što se eliminira.

Sotona i Sarmat

Javna je tajna da Rusija više nema paritet sa SAD-om. Prema sporazumu kojeg je nedavno zamrznula, obje sile mogle su imati do 700 nosača. Rusija ih navodno ima nešto više od 500, ali taj broj se samo ne smanjuje, nego se očekuje da će se nastaviti smanjivati ​​do kraja ovog desetljeća.

Odavno se govori da je neophodno uvesti u arsenal raketu koja može zamijeniti “Satanu”. Ta je “Satana” nekoć bila najbolja raketa na svijetu. No odavno joj je istekao garancijski rok korištenja. Bio je produljivan triput i sad ga treba maknuti iz upotrebe pod svaku cijenu.

Zamjena sovjetskoj Satani trebala bi biti raketa “Sarmat”. Testiran je u travnju prošle godine, prvi i jedini put. Ispaljena iz kozmodroma na europskom sjeveru Rusije, preletjela je 6000 kilometara i pogodila metu na poluotoku Kamčatki.

Kremlj – netipično za takve prilike – šuti o rezultatima drugog testa, obavljenog prije mjeseca dana. Nagađa se da bi se test trebao koincidirati s Putinovim najavom povlačenja iz sporazuma o nuklearnom naoružanju, ali da nije bio uspješan.

Sa samo jednim probnim letom ni u kojem slučaju nije moguće uključiti projektil u nuklearni arsenal. Prema svim normama za tako nešto potrebno je minimalno 10 uspješnih testova.

Opasnost nije nerealna

Pritom nitko ne tvrdi da opasnost od nuklearnog smaka svijeta više ne postoji. Unatoč nepoznanicama, smatra se da obje strane posjeduju rakete za koje postoji velika vjerojatnost da će, ako budu ispaljene, pogoditi cilj i eksplodirati.

No kad je riječ o izlasku Rusije iz nuklearnog sporazuma, on bi mogao biti motiviran ne toliko namjerom da se pokrene nova utrka u naoružanju, koliko želimo da se u igri živaca od američkih inspektora skriva loše stanje Putinova možda i zadnjeg aduta.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr