Asinkrona sinkronizacija ili kako Productive radi produktivno

Tekst napisao: Filip Ivanko, backend inženjer u Productiveu

Danas, više nego prije, tvrtke imaju razne opcije kada je u pitanju organizacija radnog mjesta.

Trend udaljavanja od tradicionalnog rada u uredu prema raznim daljinski opcijama ne usporava ni nakon pandemije. Međutim još uvijek stoji pitanje: Koji je najbolji model radnog mjesta? Koja će od ovih opcija pridonijeti većoj produktivnosti i većem zadovoljstvu zaposlenih?

Pojavilo se nekoliko modela. Nijedan nije savršen. Svi imaju svoje prednosti i nedostatke. Na kraju se sve svodi na činjenicu da različiti zaposlenici imaju različite potrebe, a ako zadovoljenje tih potreba znači veću produktivnost, zašto ne dopustiti zaposlenicima da biraju kako žele raditi?

U Productiveu možemo birati sami: rad u uredu, rad od kuće i tzv. hibridni model rada, a sve to uključuje i klizno radno vrijeme. U našim timovima uspjeli smo se prilagoditi svim oblicima rada koristeći različite tehnologije, organizacijske prakse i, naravno, naše Produktivan menadžment agencije aplikaciju.

Za većinu zaposlenika mogućnost odabira vlastitog modela rada odlična je stvar. Ali ono što odgovara vama ne mora odgovarati vašim kolegama. Ne možete birati način rada ili raspored svog kolege, ali tu nam uskače tehnologija koju gradimo sami.

Umjesto da vam pričam kako je naša tvrtka sjajna ili kako je naš proizvod izvrstan, ispričat ću vam priču o tome kako Produktivno radi produktivno.

Suradnja u Projektima, Taskovima i Docsima

Osobno više volim raditi u uredu. Volim interakciju s kolegama i nedostatak smetnji koje imam odlaskom u ured. Najveća razlika između prošlog posla i rada u Productiveu je asinkroni način komunikacije. Ja još uvijek idem u ured svaki dan, ali ne mogu računati na to da će svi biti tamo. Rad na različitim lokacijama iu različito vrijeme zahtijeva određene prilagodbe u načinu komunikacije.

Većina stvari vezanih uz svakodnevne obveze rješava se kroz Projekte i Zadatke u aplikaciji Produktivno. Zadaci sadrže posao koji treba obaviti uz mišljenje drugih kolega, kao i malo rasprave. Ovakvim načinom rada gubi se dio društvene interakcije, ali najvažnije je da povratne informacije ostanu tu zauvijek—tako da nema šanse da nešto zaboravite!

Taskovi su sastavni dio našeg svakodnevnog rada. Ako trebate savjet, označite nekoga u komentaru na Tasku, ako nekoga trebate preuzeti i obaviti svoj dio, dodijelite mu Task. Vi ste vlasnik Taska dok vaš dio nije gotov, a ono što ste napravili možete u komentaru opisati kako bi osoba koja preuzima Task znala odakle treba nastaviti ili što treba pregledati. Jedan “software bug” obično će proći nekoliko “ownera”, od odjela korisničke podrške do razvoja i konačnog QA-a.

Da bismo olakšali suradnju kreirali smo Productive Docse. U Docsima se nalazi sva naša dokumentacija, a kako su integrirani unutar Productive aplikacija, sve je lako dostupno, pregledano i žurno. Suradnja je vrlo jednostavna, možete ostavljati komentare, označiti kolege ako trebate pomoć ili u isto vrijeme raditi unutar jednog Docsa zajedno s kolegama.

Asinkrona sinkronizacija

Možda će isprva zvučati zbunjujuće, ali ovakav način rada znači da možda nećete raditi na jednom projektu kontinuirano jer morate čekati tuđu povratnu informaciju. Aplikacija Productive ima rješenje i za to: možete pratiti vrijeme koje ste proveli radeći na svakom zadatku i pratiti koji je dio obavljen kojeg dana. To znači da možete raditi na zadatku, stati i raditi na nečem drugom dok čekate povratnu informaciju i nastaviti kada dobijete.

Vertikalni timovi

Organizacija naših timova slijedi matričnu strukturu tako da svaki programer pripada tehnološkom vremenu i vremenu za proizvode. Tehnološki timovi formiraju se na temelju tehnologije koju programer koristi. U našem slučaju ti timovi uključuju frontend i backend.

Uz klasičnu frontend-backend podjelu, programeri su također grupirani u proizvodne timove. To su timovi koji se sastoje od frontend i backend developera zajedno s dizajnerima, a taj tim radi na određenom dijelu proizvoda.

Filip Ivanko

Dobra sinkronizacija je ključna, stoga u Productiveu imamo tjedne sastanke. Dakle, programer će obično biti prisutan na dva tjedna sastanka, na jednom sastanku sinkroniziramo se sa svim ljudima koji rade na istom dijelu proizvoda kako bismo znali jesmo li na dobrom putu s razvitkom samog proizvoda, a na drugom razgovaramo o tehničkim izazovima i poboljšanjima.

Integracije i alati

Slack nam pruža dodatnu podlogu u komunikaciji, napravljenu je za komunikaciju u stvarnom vremenu. Kada trebate raspraviti o nečemu s većim brojem ljudi ili s nekim izravno o nečem hitnom, Slack je pravi odabir.

Još jedan sloj komunikacije za programere u Productiveu su komentari i recenzije na GitHubu—prvenstveno za sve što je povezano s kodom. Naše komunikacijsko pravilo je: nema glupog telefona, zapiši o čemu pričaš, da to kasnije preneseš drugima.

Kad sam prvi put došao u Productive, moram reći da mi je jedan od većih izazova bio zamijeniti sve informacije dobivene kroz neformalnu, osobnu interakciju s pisanim. Prilično je teško upotrijebiti šarm ili humor za ublažavanje situacija koje uključuju profesionalna neslaganja ili kritike kada je sredstvo komunikacije odjeljak s komentarima na GitHubu.

Komunikacija, kuglanje i pivo

Ne izražavamo se svi na isti način pa može doći do nesporazuma u komunikaciji. Ali što se zaposlenici bolje poznaju, to je manja mogućnost nesporazuma.

U Productiveu se rješava redovitim timskim aktivnostima koje pokrivaju budžet za „Fun & games“. Hamburgeri, pivo, kuglanje ili kvizovi, što god poželite može se ostvariti. Po mom mišljenju, ovakva druženja nisu samo zabavna, već su u ovakvom modelu radnog mjesta prijeko potrebna.

Produktivnost uz Productive

Dakle, kako je biti zaposlenik u ovakvom okruženju? Za mene je to kao rad na daljinu, ali iz ureda. Dobivate većinu prednosti uredskog rada—poput odvojenog radnog i životnog prostora, plus interakcije s kolegama koji dolaze u ured. Glavna razlika je u tome što se većina komunikacija u vezi s poslom mora odvijati online.

Ponekad će kolege s kojima radite biti u uredu, ali sve informacije ipak treba podijeliti online, kako bi svi koji trebaju znati informacije mogli doći do njih.

S velikom moći dolazi i velika odgovornost pa ako svatko želi mogućnost rada po vlastitim uvjetima, svi se moramo potruditi kako bismo to ostvarili. Ako tražite alat koji bi vama i vašim suradnicima mogao pomoći u upravljanju vremenom i zadacima, trebali biste pogledati Produktivansoftver za upravljanje agencijama.

Više o temiIzvor:Bug.hr