U svemir lansirana prva 3D ispisana raketa

Kalifornijski startup Relativity Space, lansiran je ovog četvrtka na Floridi Terran 1, prvu 3D ispisanu raketu. Ova testna misija naziva „Sretno, zabavite se“ (sretno i zabavite se), osmišljena je da inženjerima pruži uvid kako se raketni motor ponaša na lansirnoj rampi i tijekom putovanja u svemir.

Ne, nakon svega nekoliko minuta leta, raketa je doživjela havariju na gornjem dijelu, koja ju je spriječila da uspješno dosegne orbitu. Usprkos tome, kalifornijski pokretanje zadovoljan je svojim dosadašnjim uspjehom.

„Nitko nikada nije pokušao lansirati 3D ispisanu raketu u orbitu, i iako danas nismo stigli do kraja, prikupili smo dovoljno podataka koji pokazuju da je letenje ovakvih raketa moguće“, rekla je Arwa Tizani Kellybvoditeljica tehničkog programa za Relativity Space.

Kako prenosi NBC vijesti, otprilike 85 posto mase 33 metra visoke rakete, uključujući njezinih devet motora, ispisano je 3D-om. Iz Kalifornije startupa napominju da će buduće verzije biti 95 posto 3D ispisane te da će se moći ponovno koristiti.

Više o temiIzvor:Bug.hr