GameStop ponovo 'u igri': Nekada najpopularnija meme dionica porasla više od 40 posto

Dionice GameStopa porasle su gotovo 41 mjesto ovog tjedna što je pozitivan rezultat prvog izvještaja ove tvrtke u posljednje dvije godine. GameStop je iznenadio analitičare s Wall Streeta u utorak navečer kada je izvijestio o snažnom dobitku u četvrtom kvartalu prošle godine.

Ulagači su to shvatili kao rani znak preokreta za GameStop čija je osnovna djelatnost, odnosno prodaja novih i rabljenih diskova za videoigre, smanjuje kako potrošači prelaze na digitalno preuzimanje igara.

Tvrtka se našla u središtu velike pomame za takozvanim ‘meme stocks’, odnosno meme dionicama u 2021. koju su potaknuli mali ulagači regrutirani na društvenim mrežama.

Podsjetimo, početkom 2021. nekoliko je fondova procijenilo da je tvrtka GameStop u problemima i da će joj vrijednost pasti pa su se odlučili na tzv. ‘short selling’, oblik trgovanja na burzi kada prodati dionicu danas da bi je nakon pada kupio po nižoj cijeni. .

To se nije svidjelo korisnicima Reddita koji su odlučili ‘očitati lekciju’ ulagačima pa su počeli kupovati GameStopove dionice što im je diglo cijenu s nekih tri dolara na čak 483 dolara, o čemu smo već pisali u Vođa. Fondovima je takav preokret umjesto da zaradi donio gubitke od nekoliko milijardi dolara.

Iako je ova vijest odjeknula na Redditu, gdje je i započela najnovija ludnica, mnogi sumnjaju u novu rundu uspjeha tvrtke.

– Kripto, meme dionice, IPO-i, SPAC-ovi i druga, spekulativna imovina davno su dosegnuli vrhunac, a ludnica za lakom zaradom koja se odvijala u 2020. i 2021. bila je odstupanje od pravila, a ne početak nečeg novog – objasnio je je broker tvrtke AJ Bell Russ Mould za Reuters.

Preokret za tvrtku

Ipak, GameStop se u utorak i srijedu našao među prvih pet ‘najtrgovanijih’ američkih dionica, i ostalih meme dionice porasle su i dionice AMC-a za 2,7 posto, dionice tvrtke Koss narasle su 6,8 posto, dionice Roundhilla porasle su za 0,5 posto.

Prema procjenama analitičke tvrtke Ortex, ‘short selleri’ koji su se kladili protiv GameStopa od početka tjedna su izgubili oko 610 milijuna dolara.

Izvršni direktor tvrtke GameStop, Matt Furlong ranije je ove godine investitorima poručio da tvrtka uđe u 2023. s daljnjim planovima za smanjenje prekomjernih troškova. U ‘prekomjerne’ se troškovi očito ubrajaju i prisutnosti na stranim tržištima s obzirom da se tvrtka povukla iz Europe, ali i nekih drugih tržišta izvan SAD-a.

GameStopov plan za preokret počeo je promjenom vodstva 2021. godine koja je postavila Furlongu, veterana Amazona, na čelu i dodala Ryan Cohen, osnivača Chewyja i bivšeg investitora Bed Bath & Beyonda, kao predsjednika odbora. Tvrtka je također otpustila osoblje i zamijenila glavnog financijskog direktora..

U rujnu je pokrenuo nesretno partnerstvo sa sada bankrotiranom kripto mjenjačnicom FTX. Tvrtke su planirale surađivati ​​na e-trgovini, a GameStop je namjeravao prodavati FTX darovne kartice u svojim trgovinama. Dva mjeseca kasnije, na GameStopovom je Twitter profilu izašla o

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr