Hrvatska i Osijek izborili su se za investiciju Jabila u konkurenciji 16 zemalja

Proizvodni pogon u Osijeku čiju je izgradnju najavila američka tvrtka Jabilnajveća je dosadašnja investicija u tom gradu i jedan od najvećih u Hrvatskoj, izvijestili su u četvrtak u osječkoj Gradskoj upravi, dok je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović istaknuo da se Hrvatska za tu investiciju izborila u konkurenciji 16 zemalja.

Iz Uprave tvrtke ranije danas priopćili su da Osijeku do početka 2024. godine planiraju završiti gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić rekao je na konferenciji za novinare kako pregovori o dolasku toga ulagača traju posljednjih godinu i pol dana, o čemu se nije moglo javno govoriti zbog potpisanog ugovora o tajnosti podataka. Istaknuo je da su lokalne vlasti oblikovale poseban multiresorski tim, koji je stalno bio na raspolaganju investitorima te da je tvrtka Jabil za ovo ulaganje u razmatranju imala desetak gradova u nekoliko država iz okruženja.

Vjeruje kako je jedan od ključnih razloga za odabir Osijeka kao lokacije za gradnju bila i ranije donesena mjera oslobađanja od plaćanja komunalnog doprinosa, jer je Osijek na taj način postao konkuretniji u odnosu na druge gradove u okruženju.

– Industrijska zona Nemetin, gdje se planira izgradnja, opremljena je svom potrebnom komunalnom infrastrukturom, a tamo smo spojili devet čestica u jednu, veličine 170 tisuća kvadratnih metara, kako bi se investitor odlučio upravo za ovu zonu – pojasnio je gradonačelnik Radić.

S obzirom da je za ovu investiciju važan i ljudski kapital, Radić ističe kako su, u suradnji sa županijskim vlastima, srednjom Elektrotehničkom i prometnom školom, osječkim sveučilištem te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje osmislili programe za edukaciju kadrovakoji će se preferirati u tvrtki Jabil, koja se bavi visokim tehnologijama u automobilskoj industriji i zdravstvu.

Napominje kako se uskoro očekuje početak radova na području Nemetina, za koje vjeruje da će biti ubrzani, s obzirom da Jabil najavljuje završetak gradnje početkom iduće godine.

– Kada počne izgradnja tvornice, možemo s državom početi razgovarati o mogućnostima darovanja zemljišta za izgradnju treće faze zone Nemetin, gdje bi smjestili iduće potencijalne ulagače. Trenutno pregovaramo s još nekim ulagačima i vjerujemo da ćemo u budućnosti imati još lijepih vijesti vezanih uz investicije u Osijeku – poručio je gradonačelnik Radić.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić ocijenio je kako je zadaća politike biti na usluzi investitoru, i omogućiti mu najlakše i najjednostavnije poslovanje, što je, kako se smatra, u ovom slučaju bio jedan od razloga zbog kojih je svjetski poznata tvrtka odlučila investirati baš ovdje, a ne u nekoj od susjednih zemalja .

Izvijestio je kako će Županija, u suradnji s gradom Osijekom, financirati stipendiranje i prekvalifikaciju kadrova za potrebe ove tvrtke, u što će također biti uključeni Zavod za zapošljavanje i Sveučilište u Osijeku.

– Ovo će biti još jedan alat u nastojanju da vratimo one koji su prethodnih godina otišli u inozemstvo te da Osijek i Slavonija ponovno budu područja gdje se doseljava i gdje se dolazi raditi – rekao je Anušić, ocijenivši kako su takvi projekti preduvjet za gospodarsku i demografsku revitalizaciju Slavonije i Baranje.

Projekt će stvoriti preko 1500 radnih mjesta

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u povodu najavljenog ulaganja u četvrtak ističu da bi taj centar trebao biti glavni pokretač lokalnog gospodarstva.

– Investicija koju je najavila tvrtka Jabil jedna je od najvećih proizvodnih investicija u Hrvatskoj u posljednjih 20 godina. Hrvatska se izborila za tu investiciju u konkurenciji 16 zemalja. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u kontinuiranoj je komunikaciji s investitorom, a ovo je primjer odlične suradnje na nacionalnoj i lokalnoj razini u privlačenju strateških ulaganja – izjavio je Filipović.

Dodao je da mu je izuzetno drago što ta investicija ide u Slavoniju i što će predstavljati generator rasta gospodarstva i novog zapošljavanja.

– Taj projekt stvorit će preko 1500 radnih mjesta u proizvodnji visoke dodane vrijednosti i nepobitan je dokaz da je Hrvatska zanimljiva stranim investitorima. Sigurno možemo konkurirati u privlačenju kapitalnih investicija – rekao je ministar.

Filipović je istaknuo kako Hrvatska, nakon uvođenja eura i ulaska u

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr