Helikopterom Black Hawk iz Zagreba u Splitu prvi put hitno prevezli transplantacijsko srce

USPJEŠNA MEDICINSKA OPERACIJA

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Ministar obrane Mario Banožić kazao je kako je prijevoz organa za transplantaciju jedan od iznimno važnih oblika pomoći civilnom stanovništvu Hrvatske vojske te potpore zdravstvenom sustavu.

Helikopterom UH-60M Black Hawk 194. eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u četvrtak 23. ožujka 2023. godine izvršen je hitni zračni medicinski prijevoz transplantacijskog tima od četiri člana i transplantacijskog organa (srce) na relaciji Zagreb – Split – Zagreb. .

Na poziv transplantacijskog koordinatora Ministarstva zdravstva, tročlan posada helikoptera UH-60M Black Hawk obavila je prijevoz transplantacijskog tima s polijetanjem u jutarnjim satima iz vojske „pukovnik Marko Živković“ u Velikoj Gorici s kirurškom opremom na helidromu KBC Split „Firule“.

POGLEDAJTE VIDEO:

Nakon uspješne medicinske operacije, odnosno eksplantacije transplantacijskog organa, transplantacijski tim je zajedno sa srcem za transplantaciju, poletio s helidroma „Firule“ te je uspješno sletio u vojarnu „Pukovnik Marko Živković“ u Velikoj Gorici.

Foto: Instagram/Robert Anić/PIXSELL

Vozilo za prijevoz transplantacijskih organa prebačen je u KBC Rebro u Zagrebu.

Ministar obrane Mario Banožić kazao je kako je prijevoz organa za transplantaciju jedan od iznimno važnih oblika pomoći civilnom stanovništvu Hrvatske vojske te potpore zdravstvenom sustavu.

„Iznimno mi je drago što se helikopterima Black Hawk, koji predstavljaju značajan iskorak u modernizaciji sposobnosti Hrvatske vojske, izvršila ovakva jedna plemenita i velika zadaća. Zahvaljujem pilotima i tehničarima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su bili zaslužni za uspješan prijevoz transplantacijskog organa iz Splita u Zagreb“, rekao je ministar obrane Mario Banožić.

Na kraju je ministar obrane poručio kako je ovo još jedna potvrda sjajne suradnje medicinskih timova i Hrvatske vojske.

Najčitaniji članci

Odaberi temu koju želiš pratiti Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temiIzvor: 24sata.hr