Hoće li Peović biti kažnjen zbog kršenja predizborne šutnje? DIP prijavio 14 osoba

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu želi kazniti Katarinu Peović s 4000 eura zbog kršenja predizborne šutnje na dan europskih izbora 2019. godine. O pokretanju tužbe treba se očitovati prekršajni sud. Doznaje se da nije prijavljen samo Peović.

GalerijaKatarina Peović - 1 Katarina Peović - 2 Katarina Peović -3 +0Katarina Peović - 4


Peović je tada na svom Facebook profilu objavila fotografiju sebe kako ubacuje glasački listić u kutiju, uz poziv “obespravljenima” da se svim raspoloživim sredstvima za radnu većinu.

Zlata Hrvoj Šipek nam ovdje u Saboru drži predavanja kako nemaju dovoljno ljudi, materijalnih resursa i kako oni zapravo ne mogu raditi svoj posao da bismo onda dobili ovakve optužne prijedloge gdje vidimo da DORH itekako ima resursa i materijalnih uvjeta čeprkati po facebook profilima, a gotovo sam siguran da su mediji snimali i kandidate na europskim izborima kako ubacuju svoje listiće u glasačku kutiju”, rekla je. Katarina Peović u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Hrvoja Krešića.

Prijavljeno 14 osoba

Zbog kršenja izborne šutnje na izborima za Europski parlament, u svibnju 2019., Državno izborno povjerenstvo (DIP) ‘prijavilo’ je DORH-u 14 osobaa ne samo Katarinu Peović (RF), sada saborsku zastupnicu, doznaje se u četvrtak u DIP-u.

“DIP je imao 66 prijava za moguće kršenje kazne, za 52 smo utvrdili da nećemo ići s obavijesti prema DORH-u, za 14 jesmo”, rekao je Hini glasnogovornik DIP-a. Slaven Hojskinavodeći da je prvi dopis prema DORH-u poslan 17. lipnja, a dopunjen 8. kolovoza 2019., kada Peović još nije bila zastupnica.

U dva slučaja, dodao je, DORH je rekao da po njima nema elemenata kršenja izborne šutnje i nisu dizali optužni prijedlog, 11 prijava, odnosno obavijesti, još je u radu.

Hojski kaže i kako su osobe koje je DIP prijavio DORH-u vezane za različite stranke, Most, SDP, HDZ, Živi zid, Srđ je naš, Mislava Kolakušića.

Fotografija bila “podebljana”

Objasnio je i da se DIP odlučio prijaviti i Peović jer je na jednoj društvenoj mreži objavila fotografiju na kojoj se ubacuje glasački listić u glasačku kutiju, uz poruku “Danas sam bio na biračkom mjestu. Pozivam sve obespravljene da u borbi za radničku većinu iskoristite sva druga raspoloživa sredstva, uključujući i alate kapitalističke tzv. demokracije”.

“Fotografija je, dakle, bila podebljana i pozivom”, precizirao je.

“Na tim su se izbori svi nositelji glavnih lista fotografiralino do 19 sati, kada se zatvaraju birališta i završava izborna šutnja, nije bilo statusa i poziva biračima, to je bila neka razdjelnica”, rekao je glasnogovornik DIP-a navodeći Peović da su se na izborni dan fotografirali i drugi.

Hojski nije želio komentirati njenu tvrdnju da je optužni prijedlog protiv nje oblik političkog pritiska. “S obzirom na to koga smo sve prijavili i koliko je to široko išlo, nemamo potrebu komentirati”, izjavio je.

Hoće li Peović platiti kaznu, odlučit će Prekršajni sud

Peović, koja je za saborsku zastupnicu RF izabrana u srpnju 2020., Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu optužilo je da je na prošlim izborima za Europski parlament, 26. svibnja 2019., prekršila izbornu šutnju, jer je predviđena novčana kazna do 30 tisuća kuna.

Hoće li Peović u konačnici platiti tu kaznu, odlučit će Prekršajni sud.

Pitan kako će DIP postupiti ako se teoretski dogodi da izbori za Europski parlament i za Sabor budu isti dan, s obzirom da se kod prvih kažnjava kršenje izborne šutnjekod drugih ne, Hojski je odgovorio kako bi to bio pravni problem koji bi se morao rješavati od slučaja do slučaja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr