VIDEO Black Hawkom prvi put prevezeno srce za transplantaciju: “Obavljena je plemenita i velika zadaća”

U četvrtak je, u suradnji Hrvatske vojske i medicinskih timova, iz Splita u Veliku Goricu helikopterom prevezeno srce namijenjeno transplantaciji.


Helikopterom UH-60M Black Hawk 194. eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u četvrtak je izvršen hitni zračni medicinski prijevoz transplantacijskog tima od četiri člana i transplantacijskog organa (srca) na relaciji Zagreb – Split – Zagreb.

Helikopterom Black Hawk prvi put prevezen transplantacijski organ - 2Helikopterom Black Hawk prvi put prevezen transplantacijski organ – 1(Foto: MORH)

Na poziv transplantacijskog koordinatora Ministarstva zdravstva, tročlana posada helikoptera UH-60M crni jastreb obavila je prijevoz transplantacijskog tima s polijetanjem u jutarnjim satima iz vojarne “Pukovnik Marko Živković” u Velikoj Gorici s kirurškom opremom na helidromu KBC Split “Firule”.

Nakon uspješne medicinske operacije, transplantacijski tim je zajedno sa srcem za transplantaciju, poletio s helidroma “Firule”. Uspješno je sletio u vojarnu “Pukovnik Marko Živković” u Velikoj Gorici.

Vozilom za prijevoz transplantacijskih organa, srce je prevezeno u KBC Rebro u Zagrebu.

“Plemenita i velika zadaća”

Ministar obrane Mario Banožić kazao je kako je prijevoz organa za transplantaciju jedan od iznimno važnih oblika pomoći civilnom stanovništvu Hrvatske vojske te potpore zdravstvenom sustavu.

Helikopterom Black Hawk prvi put prevezen transplantacijski organ - 2Helikopterom Black Hawk prvi put prevezen transplantacijski organ – 3(Foto: MORH)

“Iznimno mi je drago što se helikopterima crni jastrebkoji predstavljaju značajan iskorak u modernizaciji sposobnosti Hrvatske vojske, izvršila ovakvu jednu plemenitu i veliku zadaću. Zahvaljujem pilotima i tehničarima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su bili zaslužni za uspješan prijevoz transplantacijskog organa iz Splita u Zagreb”, rekao je Banožić.

Poručio je kako je ovo još jedna potvrda sjajne suradnje medicinskih timova i Hrvatske vojske.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr