Plaće i otpremnine čekaju 22 godine, vapaj ovih žena nitko ne čuje: ''Ništa ne tražimo nego ono što smo zaslužile''

Bivše radnice nekadašnje čuvene konfekcijske kuće ”Revija” okupile su se na mirnom skupu u Šibeniku. Čak 326 bivših radnika još uvijek potražuje svoje plaće i otpremnine, ukupno gotovo 10 milijuna kuna. Godinama, kažu, slušaju, prazna obećanja, ali od borbe za svoja radnička prava i dalje ne odustaju Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.

GalerijaRadnice revije 22 godine čekaju svoje plaće i otpremnine, ilustracija - 6 Radnice revije 22 godine čekaju svoje plaće i otpremnine, ilustracija - 5 Radnice revije 22 godine čekaju svoje plaće i otpremnine, ilustracija - 4 +3Radnice revije 22 godine čekaju svoje plaće i otpremnine, ilustracija - 3


Vapaj bivših radnika Revije 22 godine nitko ne čuje.

”Kad se Revija zatvorila, najviše sam bila povrijeđena koliko je čovjek sitan, koliko čovjek malo vrijedi, koliko je sva naša vlast, svi naši oni oči kako se zovu, koliko su prepotentni, koliko im malo znači čovjek, a vrijeđaju inteligenciju malih ljudi. ”, kazala je jedna od bivših radnica Revije Ružica Koštan.

”Mi koje smo radile i oblačile našu vojsku, koje smo pod granatama radile u Reviji, koje smo oblačile našu vojsku da bi obranila prag naše domovine, ne možemo dobiti naše plaće, zaista je sramotno”, dodaje još jedna od bivših radnica. Jadranka Bolanča.

Ružica KoštanRadnice revije 22 godine čekaju svoje plaće i otpremnine, ilustracija – 5(Foto: DNEVNIK.hr)

Najbolje godine života provele su se za šivaćim strojem pa u starosti žele samo jedno da dobiju svoju krvavo zarađeni novac.

”Meni kao meni, nisam sad pretvarala u eure, a nekih 60.000 kuna bih trebala primiti”, izračunala je Jadranka Košarić.

”Dok sam živa, da dobijem to što imam da mogu umrijeti, ali neću još, borim se”, kaže Radojka Sins.

A njihova borba za radnička prava nije prestala ni nakon što je prije tri godine okončan stečaj nad šibenskom Revijom. Trajao je punih 20 godina tijekom kojih su se mijenjali Vlade i ministri, ali rijetko tko je, kažu, imao sluha za njih.

Ružica KoštanRadnice revije 22 godine čekaju svoje plaće i otpremnine, ilustracija – 4(Foto: DNEVNIK.hr)

”Premijer i predsjednik se svađaju kao dvije babe na njivi, a mi…”

”Mi ništa živo ne tražimo nego ono što smo zaslužile. Premijer, predsjednice, non stop se svađaju, kao dvije babe na njivi, a mi, sa strane – ovo je tema, mi smo tema”, upozorava Koštan, a Pekas dodaje: ”Zato molim premijera Plenkovića i ministre, da otvore i dušu i srce i da nam pomognu. Mi smo sirotinja.”

”Mi od ovoga nećemo odustati, idemo dalje, mi smo mogli tužiti i državu, ali ne, to je naša država, i tužit ćemo ako bude potrebno, ali prvo želimo razgovor s premijerom Plenkovićem. To je tema, ovo je tema broj jedan”, ističe pravni zastupnik bivših radnika Revije Vedran Urania.

A broj jedan, čini se, radnice nisu kad je o isplatama riječ Jer stečaj se vodio po starom stečajnom zakonu pa je u ovom slučaju naknadu dobio stečajni upravitelj. Radnice su dobile četvrtinu potraživanja od prodane imovine, a ostala imovina otišla je u ruke države.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr prim

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr