Popularna tehnološka tvrtka godinama je na rubu propasti. Je li konačno stigao spas?

Uprava japanskog Toshibea prihvatila je ponudu za kupnju od konzorcija predvođenog tvrtkom Japan Industrial Partners (JIP). U Toshibiju, koji ima više od 140 godina povijesti, nadaju se da je ovo kraj njihovih poslovnih problema koji su ih mučili u posljednjem razdoblju.

Ponuda za kupnju Toshibe, koja je osnovana 1875. godine kao proizvođač telegrafske opreme,vrijedna je oko 14 milijardi euraprema informacijama japanskog lista Nikkei, prenosi Bloomberg.

Toshiba je zabilježila neto gubitak od 118 milijuna eura u tromjesečju između listopada i prosinca 2022., nakon što je u istom razdoblju godine ranije ostvarila neto dobit od 389,4 milijuna eura. Koncern već nekoliko godina potresaju afere, financijski problemi i odlasci osoblja.

Kao što je Toshiba objavila sredinom veljače, operativni dobitak u promatranom razdoblju smanjen je na godišnjoj razini za 87,5 posto na 37,5 milijuna eura, a prodaja za 4,2 posto na 5,5 milijardi eura. Dijelom su lošije brojke navodnog rezultatamanje potražnje za Toshibinim elektroničkim uređajimajavlja STA.

Konglomerat je zbog lošeg poslovanja revidirao prognozu za cijelu poslovnu godinu koja će biti zaključena krajem ožujka ove godine. Očekuje se da će operativni dobitak ostati na 671,3 milijuna eura, a prodaja na 23,5 milijardi eura. Vrijeme je obje brojke smanjio za postotak u odnosu na studenu prognozu.

Istodobno, Toshiba je objavila da je glavni izvršni direktorGoro Yanasedaje ostavku zbog neadekvatnog upravljanja troškovima odjela zabave.

Toshiba se dugo smatrala japanskim simbolom napredne tehnologije i ekonomske moći, no posljednjih se godina našla u velikom pro

Više o temiIzvor:Poslovni.hr